Stena Immortal bunkrar biobränsle.

Fotograf: Stena Bulk

Kategori: Miljö

Stena Bulk lanserar klimatsmart fraktlösning

Efter Stena Bulks biobränsleförsök i april introducerar företaget nu fraktalternativ med låga koldioxidutsläpp enligt ett kompensationssystem.

Sjöfartstidningen har tidigare skrivit om det bränsletest som Stena Bulk avsåg att göra under våren. Grunden i det biobränsle man använde var begagnad matolja, så kallad MR1-100 biobränsleolja, som levererades av GoodFuels i Rotterdam och bunkrades på Stena Immortal.

Minskade med 83 procent

Enligt Stena Bulk så minskar utsläppen av koldioxid med cirka 83 procent, räknat ur ett livscykelperspektiv.

Nu skriver Stena Bulk i ett pressmeddelande att företaget inför ett antal fraktalternativ med låga koldioxidutsläpp för sina kunder efter ett framgångsrikt försök i april över Atlanten, som ”visade på den tekniska och operativa genomförbarheten för att använda biobränslen i vanliga tankfartyg”. Alternativen bygger på ett kompensationsprogram där biobränslet används i Stena Bulk-flottan, och kommer att finnas från 20 procent till 100 procent biodrivmedel.

”Vår högsta prioritet”

– Att uppfylla våra kunders förväntningar är vår högsta prioritet, och den här lösningen tillåter oss att fortsätta göra det samtidigt som vi erbjuder en tjänst, säger Erik Hånell, vd och koncernchef för Stena Bulk, i en kommentar.