Sjukhusfartyget Africa Mercy på plats i Dakar.

Fotograf: Mercy Ships

Sjukhusfartyg återvänder till Senegal

Sjukhusfartyget Africa Mercy har efter nästan två års uppehåll nu återvänt till Senegal för att fortsätta utföra operationer och utbilda lokal vårdpersonal. 

I mars 2020 fick välgörenhetsorganisationen Mercy Ships, som står bakom sjukhusfartyget Africa Mercy, avbryta sitt uppdrag i Senegal på grund av pandemin. Nu återupptas det viktiga arbetet, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Vid Africa Mercys ankomst till Dakars hamn i tisdags hölls en ceremoni, ledd av dr Serigne Gueye Diop, rådgivare till Senegals president Macky Sall. Han välkomnade besättningen och deras stöd i arbetet med fortsatt utveckling av Senegals hälso- och sjukvård.

”En människa i taget”

– Vi är väldigt glada att äntligen vara tillbaka i Senegal för att fortsätta och slutföra det viktiga uppdrag som vi fick pausa på grund av pandemin. För Mercy Ships volontärer ombord handlar det om att hjälpa en människa i taget med livsförvandlande operationer, samtidigt som vi får vara med att utbilda lokal vårdpersonal. Tacksamheten och glädjen är stor över att få möta alla härliga människor i Senegal igen, säger Stefan Sonesson, Sverigechef Mercy Ships, i pressmeddelandet.

Mercy Ships har sedan i oktober 2021 arbetat med att förbereda omstarten, uppger organisationen, och skriver vidare att en patientuttagningsgrupp har besökt Senegals alla 14 regioner för att återknyta kontakten med patienter vars planerade vård på Africa Mercy fick ställas in när pandemin i mars 2020 gjorde att sjukhusfartyget fick lämna Dakar. I samarbete med regionernas chefsläkare har nu fler än 1.000 patienter i behov av kirurgi valts ut för behandling. Patienter som skulle ha fått hjälp före pandemin har prioriterats.

Kostnadsfria operationer

– Mercy Ships har aldrig riktigt lämnat Senegal, men det är en ära och en välsignelse att nu få återvända med vårt fartyg. Vår återkomst har möjliggjorts genom vårt partnerskap med den senegalesiska regeringen som har fortsatt under denna utmanande tid. Jag vill rikta ett särskilt tack till president Macky Sall. Tack vare hans vänskap och stöd kan vi återigen bidra med hopp och läkedom till Senegal, säger Gert van der Weerdhof, CEO för Mercy Ships International i pressmeddelandet.

Operationerna på fartyget, utbildning och mentorskap ges utan kostnad för patienter och lokal vårdpersonal. Detta är möjligt tack vare donationer från partnerorganisationer och privatpersoner.

Detta är fjärde gången som Mercy Ships välkomnas till hamnen i Dakar. Planen är att Africa Mercy ska vara kvar i Senegal under hela 2022.