Fotograf: Sjöräddningssällskapet

Kategori: Skeppsbyggnad

Sjöräddningssällskapet lanserar ny räddningsbåt

Om ett år räknar Sjöräddningssällskapet med att kunna sjösätta nästa generations räddningsbåt, som ska ersätta dagens Victoriaklass.

Den nya båten som byggs är tolv meter och framtagen av Sjöräddningssällskapet för att klara av de utmaningar som ställs på sjön. Det uppger föreningen på sin Facebooksida.

Designen har Sjöräddningssällskapet tagit fram, men det är Swedeship, som numera ingår i koncernen Ö-borgen på Öckerö, som bygger båten.

Ledord för båten är ”lätt”

Ett ledord i bygget har varit att båten ska vara lätt, uppger föreningen. Lätt att köra, lätt att manövrera, lätt att jobba i och det ska även vara en lätt båt. På så sätt kan medelfarten öka, insatstiderna minska och bränsle sparas. Båtens topphastighet kommer att ligga på 40-42 knop.

– Det ska vara samma eller bättre förmåga än vad Victoriaklassen och 11-metersbåten har, men mindre vikt och mindre miljöpåverkan. Vikten kommer att ligga runt 8,6 ton, jämfört med Victoriaklassen som väger 13 ton, säger Jonas Carlsson, ansvarig för nybyggnation av räddningsbåtar hos Sjöräddningssällskapet, till Sjöfartstidningen.

Färdig nästa höst

Hur många båtar det blir beror på hur mycket donationer föreningen får in, uppger Jonas Carlsson. För närvarande räcker pengarna till tre nya båtar.

Någon gång under nästa höst räknar Sjöräddningssällskapet med att kunna sjösätta den första båten.