Produkttankfartyg på 7.999 dwt, beställt av Sirius Shipping från Avic Dingheng.
Sirius Shipping

Sirius-nybygge kan få Nor-Shippingpris

Sirius och FKAB:s tankerprojekt Evolution är en av de nominerade kandidaterna för Nor-Shipping Awards.

Relaterade artiklar

Finalisterna inom kategorierna Energy Efficiency Award och Next Generation Award har offentliggjorts. Respektive jury har tagit fram en lista med fyra kandidater vardera.

Fokus på bränsleekonomi 

En av de nominerade inom kategorin Next Generation Award är projektet Evolution, en LNG-förberedd produkttankerdesign på 7.999 dwt som tagits fram av Sirius Shipping och FKAB. Två fartyg av denna typ har beställts av Sirius Shipping från det kinesiska varvet Avic Dingheng.

– Vi är väldigt stolta över att ha blivit nominerade till topp fyra inom kategorin Next Generation Awards. Evolution är ett projekt som vi hållit på med sedan 2012 med fokus på bränsleekonomi, säger vd Jonas Backman på Sirius Shipping till Sjöfartstidningen.

Färjor och containerfartyg

Inom Next Generation Award är de tre övriga projekten på listan Color Lines hybridfärja för trafik mellan Strömstad och Sandefjord, konverteringen av HH Ferries färjor Tycho Brahe och Aurora till batteridrift samt en design för ett feeder-containerfartyg i tre olika storlekar av Knud E Hansen.

Fyra energieffektiva fartyg

De fyra fartyg som tävlar om Energy Efficiency Award är kryssningsfartyget Harmony of the Seas, som är 20 procent mer energieffektiv än seriens första fartyg Oasis of the Seas, ropax-fartyget Seaspan Swift med LNG/hybridpropulsion, LNG-tankern Seri Camellia och handysize-bulkfartyget Venture Joy av Deltamarins design.

Offentliggörs på Nor-Shipping

Arrangören uppger att ett stort antal projekt har anmälts till Nor-Shipping awards 2017, även om de var något färre än 2015. En av orsakerna är att offshorefartyg inte fanns med i lika stor utsträckning denna gång.

Vidare uppges att juryn hade en tuff uppgift att sålla ut de fyra bästa i vardera kategorin.

Juryn kommer i april att utse vinnaren i respektive kategori. Vinnarna offentliggörs på Nor-Shippings invigningsceremoni den 30 maj.