Fotograf: Ulstein Group

Kategori: Offshore | Fartygsaffärer | Specialfartyg

Seven Viking årets fartyg

Seven Viking har utsetts till Ship of the Year. Gunvor Ulstein, koncernchef för Ulstein Group fick motta priset av kronprins Haakon på Nor-Shipping-mässan i Lillestrøm utanför Oslo.

Seven Viking är ett IMR-fartyg, Inspection, Maintenance and Repair, som ägs av Subsea 7 samt rederiet Eidesvik som också har managementansvaret. Hon seglar på en femårig charter med två ettåriga optioner för Statoil. Värdet på chartern uppges till runt NOK 2 miljarder inklusive optionerna. Nybyggnadskontraktet med Ulstein var på NOK 800 miljoner.

Det 106,5 meter långa fartyget är byggt efter Ulsteins SX148-design och har utvecklats av kunderna tillsammans med Ulstein Design & Solutions. Skrovet är byggt i Ukraina och fartyget färdigställt på Ulsteins varv i Ulsteinvik på Hareidlandet utanför Ålesund.

Seven Viking är byggt för en besättning på 90 personer. Toppfarten är 17,5 knop och hon är konstruerad för operationer under tuffa förhållanden offshore. Operationsområdet är från Sleipner-fältet i söder till Snøhvit i Barents Hav i norr.

Hon är byggd med Ulsteins X-bow som ger en stabil arbetsplattform för bottenarbeten i signifikanta våghöjder upp till fem meter. 

 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.