Fotograf: Royal Caribbean

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

Royal Caribbean beställer trio i Frankrike

Royal Caribbean beställer tre kryssningsfartyg från STX France. Fartygen ska levereras 2021 och 2022.

Royal Caribbean beställer ett fartyg i Oasis-klassen som ska opereras av Royal Caribbean International och två fartyg i Edge-klassen som ska opereras av Celebrity Cruises.

Världens största

Oasis-klassen inleddes med Oasis of the Seas som byggdes i Finland och levererades 2009 och så sent som den 12 maj i år levererades det tredje fartyget i serien, Harmony of the Seas, som också är det första i denna serie som byggts av STX France varv i Saint Nazaire.

Harmony of the Seas är på 227.000 brutto och tar 5.479 passagerare med två personers beläggning per hytt.

Varvet har även ett fjärde fartyg under byggnation. Det nu beställda fartyget blir således Oasis nummer fem. Serien betraktas som världens största kryssningsfartyg.

Premiumsegmentet

STX France har redan tidigare två Edge-fartyg i order för leverans 2018 och 2020. De två tilläggsbeställningarna levereras 2021 och 2022. Fartygen tar 2.900 passagerare och är med sina 117,000 brutto något mindre än Celebritys senaste fartyg av Solstice-klass. Idén är att dessa fartyg ska erbjuda liknande destinationer som mindre fartyg med det utbud på aktiviteter som stora fartyg erbjuder inom premium-segmentet på kryssningsmarknaden.