Detta är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur attraktivt ett yrke är avgörs av en rad olika faktorer. När en ung person fått upp ögonen för ett yrke undersöks allt från lön, arbetsvillkor, möjlighet att utvecklas i yrket och arbetsmiljö. Allt detta är faktorer som arbetsgivarna har möjlighet att påverka. Ändå menar arbetsgivareorganisationen Almega att kompetensbristen inom sjöfarten är fackets fel. Ett lika absurt som skamlöst påstående.
Det är viktigt att få in nya sjöbefäl i branschen och ingen är gladare än vi över att samhället har fått upp ögonen för sjöfart och inre vattenvägar. Men det spelar ingen roll hur många nya man rekryterar om man inte kan behålla de medarbetare som redan finns. Här har arbetsgivaren, och arbetsgivarorganisationen Almega, ett stort ansvar att se till att arbetsvillkoren är attraktiva.
Så kommer vi då till frågan om handledare. Som befälhavare har du det yttersta ansvaret för passagerarnas, besättningens och fartygets säkerhet. Det är ett ansvar som kräver att du fattar kloka, och samtidigt snabba, beslut flera gånger om dagen. I annan kollektivtrafik lär man upp nya personer genom att ta dessa fordon ur trafik för att inte riskera passagerarnas säkerhet. Våra medlemmar däremot ska lära praktikanter att framföra ett fartyg med passagerare ombord samtidigt som de ska hålla tidtabellen och vara ensamt ansvariga för allas säkerhet ombord. Det säger sig självt att detta inte passar i all trafik och vid alla tillfällen. I de flesta skärgårdsfartyg finns det bara en navigatör ombord och det är befälhavaren.
Befälhavarnas enda krav är att det ska finnas en viss form frivillighet, eller rättare sagt en överenskommelse, när det gäller att ta emot praktikanter. Den bästa garanten för att praktikanten ska kunna få en bra, trevlig och kvalitativ praktiktid är att handledaren gör det på frivillig väg. Almegas utgångspunkt är att arbetsgivarna ska kunna tvinga de anställda att vara handledare, även de som inte vill eller känner sig mogna. Men ett påtvingat handledarskap är kanske inte den bästa förutsättningen för praktikanten att få en kvalitativ utbildning.
Almega menar att handledning redan idag är en del av jobbet i och med att man skolar in nya kollegor. Dock är det en väldigt stor skillnad mellan att introducera en ny kollega och att lära en student under utbildning att navigera på ett säkert sätt. Almega skriver också att det här skulle vara ”ett skamligt försök att tvinga fram ersättning”. Inget kunde vara mer fel. Våra medlemmar har varit tydliga med att det här inte handlar om ersättningen, utan istället om säkerheten för passagerare, besättning, fartyg och vår miljö.
Sjöbefälsföreningen har aldrig påstått att befälhavare inom skärgårdstrafiken inte skulle vara bra handledare. Tvärtom, vi är övertygade om att de flesta befälhavare skulle vara exemplariska som handledare. Men som handledare till en student måste du ges förutsättningar att genomföra praktiken på ett säkert och kvalitativt sätt. Sjöbefälsföreningen vill understryka att vi aldrig skulle försöka hindra en befälhavare från att vara handledare om denne så önskar.
Vi och våra medlemmar är såklart ytterst angelägna om att lösa kompetensbristen inom sjöfarten. Tyvärr har inte Almega tagit sitt ansvar för att hitta lösningar utan endast sagt nej och lämnat förhandlingsbordet. De är välkomna tillbaka när som helst.
Lennart Jonsson, vd Sjöbefälsföreningen