Ett pass i kranen är två timmar. Blir det längre är det svårt att hålla koncentrationen, berättar kranoperatör Erik Hellervik. Klockan tio tar han hissen upp i kran 13 på APM Terminals i Göteborg för dagens andra pass. Han kliver ut på gallret och går de sista metrarna in i den vita hytten.
Drygt 45 meter nedanför ligger Margrethe Maersk förtöjd. Fullastad kan hon ta 18 000 TEU (tjugofotscontainrar). Här i Göteborg ska 3 685 containrar lossas och lastas ombord innan fartyget ska vidare med slutdestination Shanghai.

Ett lagarbete
Erik Hellervik ställer in stolen, kastar en blick på skärmen ovanför och för en spak framåt med vänster hand. Traversen med hytt och allt åker framåt. Ovanför rätt lastrumscell sänker han spreadern och lyfter upp en container ur det djupa gapet.
Han backar traversen och ställer ner containern på kajen där en grensle-truck står redo att köra iväg den till rätt plats.
En annan grensletruck har kört fram en container som ska ombord.
– Det är ett lagarbete. Normalt har vi tre grensletruckar som servar varje kran, och en person som hjälper till med twistlocks iland och koner ombord, säger han.
De arbetar i team. Varje team består av sju personer som kommunicerar via radio.
Vad som finns inuti containrarna vet de inte, bara om det är farligt gods eller ej.
Rutiner för allt
Utbildningen till kranoperatör är tio veckor. Innan dess har de flesta kört grensle-truck och andra maskiner på terminalen.
Att bli en bra kranförare kräver många timmar i kranen, säger Erik Hellervik.
– Man behöver möta olika typer av fartyg och situationer. Till APM Terminals kommer fartyg med olika förutsättningar, och vind och dålig sikt försvårar arbetet.
Det gäller att vara noggrann, ödmjuk och vilja jobba snabbt men säkert. Bara spreadern väger 14 ton och kranföraren kan utsätta andra för stor fara om något går fel. Därför har APM Terminals ett starkt fokus på säkerhetsarbete och alla inblandade måste veta vad som gäller.
– Vi har rutiner för allt och på grund av det väldigt få incidenter. Samtidigt ska vi hålla hastigheten och inte försena fartygen. Kunden vill ju iväg så fort det bara går. I full produktion ska vi hantera 30 containrar per kran och timme, säger han.
De lägger stor vikt vid att fartyg ska kunna avgå i tid, även de som anlöper hamnen senare än överenskommet. Ibland behöver man lösa oförutsedda utmaningar.
– Det kan bli en tuff balans för samtliga inblandade. Samtidigt är en del av charmen att det inte alltid är förutsägbart.

Bromsar slängar
Det som för en utomstående ser lätt ut är i själva verket ett precisionsarbete.
– När jag kör framåt slänger spreadern med containern iväg. Då får jag jaga ikapp och bromsa upp den. Men inte för mycket för då slänger den åt andra hållet.
Erik Hellervik sänker ner spreadern i lastrumsgapet för att plocka upp nästa container. När lampan på en panel framför honom blinkar vitt vet han att spreadern har kontakt med containern. Röd lampa betyder att alla twistlocks är låsta och containern kan lyftas.
När sikten är skymd tar han hjälp av en signalman som går ombord och dirigerar spreadern via radio. Samma person sätter ut koner och surrningar som behövs när containrar lastas på däck.

Varje container skannas
Rätt container på rätt plats är extremt viktigt. Sedan två år läser en OCR-scanner av varje container som lyfts. Innan dess skedde avläsningen manuellt av en så kallad tallyman.
När Erik Hellervik började här för 20 år sedan kunde han möta en del ”stränga gubbar” och en lite kärv miljö.
– I början var jag livrädd att göra fel och dessutom var jag höjdrädd, skrattar han.
Han märkte snabbt att det han uppfattade som kärvhet handlade om att ta säkerheten på allvar och en stark vilja att göra ett bra jobb. Där fanns också en stark laganda och kamratskap – en trygghet.
Efter 20 år tycker han fortfarande att arbetet är lika roligt och viktigt.
– Man är en kugge i något större. Precisionen och att det hänger på mig och duktiga maskinförare och vakna signalmän, det gör det roligt.
Kranoperatör i Göteborgs containerhamn
Gör: Lastar och lossar containrar med gantrykran.
Utbildning: För att bli kranoperatör krävs en internutbildning på cirka tio veckor och mycket övning i kranen. De flesta börjar som maskinförare och kör lastbil eller gränsletruck.
Arbetstid: APM Terminals fartygsgäng jobbar dag-, kväll- eller nattskift.
Väg in: Många kommer in via bemanningsbolag och blir sedan fast anställda.
