Fotograf: Per Barkman

Kategori: Fartygsaffärer | Tank

Nystart för Fjordtank

Fjordtank har åter ett fartyg, en före detta NIS-flaggad kemikalie- och produkttanker på 1.838 dwt.

Rederiet Fjordtank, med bröderna Andreas och Elias Magnusson som ägare, har förvärvat tankfartyget Vadero Highlander, byggd 2003. Fartyget köptes av Väderötank Rederi AB. Fjordtank har flaggat in henne till Sverige och döpt om henne till Tresfjord.

Tresfjord vid Falkvarv. Foto: Per Barkman.

På varv

För närvarande ligger Tresfjord vid Falkvarv i Falkenberg.

– Vi installerar en extra kran för slanghantering och ett bättre fenderarrangemang för smidigare arbete ombord, säger Elias Magnusson till Sjöfartstidningen.

Han berättar att Fjordtank har varit utan fartyg sedan Fjord One på 1.340 dwt såldes i januari 2017. Hon gick på kontrakt i Tyskland som bunkerbåt.

– Tresfjord är tio meter längre och lastar ungefär 2.150 kubikmeter, alltså nästan 1.000 kubikmeter mer än Fjord One, säger Elias Magnusson.

TC för Bunker One

Tresfjord fortsätter med ett timecharterkontrakt för Bunker One Sweden. Hon ska gå som bunkerbåt med Göteborg och Skagen som bas.

– Hon byggdes som kembåt och har en pump i varje lasttank och är väldigt flexibel. Det finns nio lasttankar och fem olika segregationer, så vi kan ha upp till fem olika produkter ombord på en gång, förklarar Elias Magnusson.

Ändrat delägarskap

Fjordtank började leta efter ett nytt fartyg redan innan Fjord One såldes.

– Efter det ändrade vi delägarskap i rederiet så att det nu är jag och min bror Andreas som har rederiet. När vi fick en förfrågan om Vadero Highlander kände vi att det hade passat oss bra. Hon hade just fått ett kontrakt i Göteborg, så vi fortsätter på det. Vi kände att det här blir en bra nystart för oss, säger Elias Magnusson.