Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Nya Skärgården till Stromma

Strömma Turism & Sjöfart har förvärvat skärgårdsbåten Nya Skärgården på auktion efter Kulturbåtarnas konkurs i somras.

Strömma Turism & Sjöfart (Stromma) uppger att köpet säkrar att Nya Skärgården stannar i Sverige, då konkurrerande bud lades av utländsk budgivare. Fartyget ligger i Göteborg och kommer att genomgå en teknisk översyn samt uppgradering av inredning som utrustning.

Det 32 meter långa och 6,5 meter breda passagerarfartyget har kapacitet för 165 passagerare.

Fem försök

Stromma uppger att rederiet troligen har världens största flotta av skärgårdsbåtar från tidigt 1900-tal och redan tidigare har försökt förvärva Nya Skärgården.

– Vi har försökt förvärva Nya Skärgården vid minst fem tillfällen under åren. Därför är vi mycket glada över att nu kunna komplettera vår flotta med denna fina skärgårdsbåt. Extra glada är vi förstås över att vi säkrat att hon stannar i Sverige, säger Jan Larsén, vd för Strömma Turism & Sjöfart.

Ökad efterfrågan

– Vi ser en efterfrågan av fler turer med genuina skärgårdsbåtar, både hos våra kunder och på marknaden i övrigt, så när tillfället att förvärva Nya Skärgården dök upp tog vi förstås chansen. Det är dessutom näst intill omöjligt att hitta intressanta fartyg av denna storlek som dessutom har en spännande historia, säger Peter Henricson, chef Stromma Sverige.

I trafik i vår

Stromma planerar att Nya Skärgården ska sättas i trafik i Göteborg under senare delen av våren 2019. Fartyget kommer att komplettera Strommas utbud med nya kvällskryssningar och finnas tillgänglig att hyra för företag och grupper.

Nya Skärgården är byggd 1915 i Motala som ångfartyg, men har numera dieseldrift. Mer uppgifter om fartyget finns på Fakta om fartyg.