EU har antagit ett fjortonde sanktionspaket mot Ryssland med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Sanktionerna syftar till att strypa den ryska statens inkomster och krigsförmåga och är en del i stödet till Ukraina.
– Ryssland fortsätter sitt brutala anfallskrig med oförminskad intensitet och långtgående konsekvenser för civila. Det visar på vikten av fortsatt militärt stöd och av att öka trycket på Ryssland genom hårdare sanktioner. Det nya sanktionspaketet innehåller flera viktiga åtgärder som Sverige har initierat och drivit, både vad gäller import av LNG och skuggflottan, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.
Sverige har drivit frågan
I en intervju med Sjöfartstidningen för några veckor sedan sa både statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström att den svenska regeringen arbetat hårt för att EU ska införa skärpta åtgärder mot fartyg i skuggflottan som används för att kringgå tidigare sanktioner, och att man aktivt driver frågan tillsammans med övriga länder kring Östersjön.
Utrikesminister Tobias Billström uppger i ett mejl till Sjöfartstidningen att han är mycket nöjd med det nu antagna sanktionspaketet. I ett pressmeddelande påpekar ministern vidare att skuggflottan används för att undvika sanktionerna och dessutom är behäftad med allvarliga miljörisker.
– Tack vare de nya sanktionerna blir det nu möjligt att sanktionslista fartyg i skuggflottan, säger Tobias Billström.
Importförbud av rysk LNG
Det nya sanktionspaketet innehåller ett importförbud av rysk flytande naturgas till europeiska LNG-terminaler som inte är anslutna till EU:s gemensamma gasnätverk. Åtgärden, som enligt regeringen föreslogs av Sverige, innebär att svenska importörer nu måste säga upp sina gällande avtal med Ryssland.
– Genom det här importförbudet kommer inte längre någon rysk LNG att komma till de svenska hamnarna, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i pressmeddelandet.
Förbud mot omlastning
Svenska Yle rapporterar att sanktionerna innebär att EU slutar exportera flytande rysk naturgas vidare från sina hamnar. Paketet innehåller enligt Yle ett förbud mot omlastning av rysk LNG till tredjeländer via EU, inklusive förbud mot överföring mellan fartyg och från fartyg till land. Däremot införs enligt Yle inget totalstopp på det sätt som EU tidigare har gjort med import av ryska oljeprodukter.
Med de nya sanktionerna skärps också exportrestriktionerna för produkter som kan användas i Rysslands krigföring och mot företag som medverkar till detta. Paketet innehåller åtgärder som ska täppa igen kryphål och motverka att sanktionerna kringgås.
Långa förhandlingar
Det var i torsdags som EU-länderna kom överens om ett 14:e sanktionspaket efter utdragna förhandlingar och motstånd från främst Ungern och Tyskland om paketets innehåll. Förslaget lades fram av EU-kommissionen i början av maj och uppges ha urvattnats under förhandlingarna jämfört med den skarpare variant som ursprungligen lades fram.