Västhamnen i Helsingsborgs Hamn.
Helsingborgs Hamn

Ny portal spar tid i Helsingborg

En ny VGM-portal, som används för att verifiera containers bruttovikt, har nu börjat användas i Helsingborgs Hamn.

Relaterade artiklar

Sedan första juli 2016 är det krav på att alla containrar som fraktas på fartyg i internationell trafik ska ha en verifierad bruttovikt, eller Verified Gross Mass (VGM). Men att hantera kedjan från vägning, registrering och fakturering manuellt är tidskrävande. Det slipper man nu i Helsingborg där den nya webblösningen gör processen automatiserad. Isländska rederiet Eimskip var en av de första att testa portalen. 

Föreklar arbetet

– VGM-portalen har sparat mycket tid och förenklat vårt arbete. Tidigare skickade vi runt 80 mail i veckan för att beställa vägningar av containrar och nu bokas dessa istället enkelt online i portalen. Och det är ju inte bara för oss det underlättar, utan också för hamnen som slipper hantera alla dessa mail och kontakter manuellt, säger Karin Fridh logistikchef på Eimskip i Helsingborg i ett pressmeddelande.

Effektivt och säkert

Efter att ha bokat vägningen i portalen rullas containern ner till hamnpersonalen där den vägs direkt när truckföraren drar in den i terminalen. Via fordonets IT-system skickas ett vågkvitto tillbaka till rederiet, med vågkvittot förser sedan rederiet fartyget med korrekta vikter till lastplaner så att fartyget kan lastas effektivt och säkert.