Fotograf: Viking Supply Ships

Kategori: Utbildning | Offshore | Specialfartyg

Ny polarkodskurs i Kalmar

Sjöfartshögskolan i Kalmar her genomfört en provkurs med fokus på den nya polarkoden, i samarbete med Viking Supply Ships.

Nästa år införs nya regler för fartyg som trafikerar polarområdena för alla SOLAS-fartyg. Polarkoden, som definierar regelverket, kommer från IMO och blev klar så sent som sommaren 2015.

Samarbete

Nu har Sjöfartshögskolan i Kalmar genomfört en provkurs som de kallar Polar Code Course, Basic and Advanced. En kurs som är helt i enlighet med IMO:s nya regelverk. Kursen har tagits fram tillsammans med Viking Supply Ships.

– Vi är mycket glada över att ha utvecklat kursen tillsammans med Viking Supply Ships. Tillsammans finns den kompetens och erfarenhet som krävs för att utveckla utbildningar av hög kvalitet inom isnavigation, säger Ted Bågfeldt, prefekt på Sjöfartshögskolan, i ett pressmeddelande.

Begränsar miljöpåverkan

Polarkoden har tagits fram i samband med att isutbredningen i Arktis blivit mindre. Något som har lett till att fler fartyg vill utnyttja vägarna det öppnar. Polarkoden ställer främst krav på ökad säkerhet ombord och reglerar hur stor åverkan på miljö som fartygen får göra.

Viking Supply Ships ankarhanterarfartyg Magne Viking blev för några veckor sedan det första fartyget att godkännas enligt de nya reglerna.

Besked i maj

Enligt Sjöfartshögskolan ligger den nya kursen helt i linje med kraven från polarkoden. Även svenska och danska Transportstyrelsen fanns på plats när provkursen genomfördes.

– Kursen gick mycket bra och både de danska och svenska myndigheterna var nöjda. Om Polar Code Course får godkänt vet vi först i maj då IMO har fastställt innehåll gällande polarkurser, säger Jan Snöberg, lektor på Sjöfartshögskolan.

Om kursen godkänns blir Sjöfartshögskolan först i världen med att kunna erbjuda godkända polarkodskurser.