Fotograf: Verva

Kategori: Folk/företag | Säkerhet

Ny överdirektör till Kustbevakningen

Regeringen har utsett 55-åriga Lena Jönsson till ny överdirektör för Kustbevakningen. Lena Jönsson tillträder sin nya befattning i december. 

Lena Jönsson har tidigare varit bland annat generaldirektör för Fortifikationsverket och Verket för förvaltningsutveckling (Verva). Hon är utbildad jurist och förvaltningssocionom och har också varit chef för Lotterinspektionen. 

Känner till verksamheten

Hon har dessutom varit statssekreterare i Försvarsdepartementet, vilket enligt henne själv innebär att hon känner väl till Kustbevakningens verksamhet. 

− Jag är oerhört glad för uppdraget som överdirektör vid Kustbevakningen. Sedan min tid i Försvarsdepartementet och Fortifikationsverket känner jag till myndigheten Kustbevakningen och dess uppgifter. Det är en väl ansedd och spännande myndighet med bra ledning och kompetenta medarbetare. Jag ser fram emot att få komma till Kustbevakningen och till Karlskrona, som ju finns i en vacker del av Sverige, säger Lena Jönsson i ett pressmeddelande.

Nummer två

I myndighetssammanhang är en överdirektör närmast i rang efter generaldirektören, vilket innebär att Lena Jönsson är direkt underställd Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin.

Lena Jönsson efterträder den tidigare överdirektören Hans Lindqvist, som nyligen gick i pension.

Kommentarer

 • Andreas Åsenholm

  Hon har således ingen sjöerfarenhet, så det verkar som om hon har fått jobbet för att hon är en kvinna. Könskvotering?

 • förlåt

  Det behövs inga sjökunskaper i kustbevakningen. Deras fartyg ligger mest ankrade eller vid kaj.
  Det handlar nog mer om titlar, uniformer och lönegrader.

  • Anonymous

   Hahaha! Helt rätt. Kajbevakningen är sällan ute.

 • Anonymous

  Grattis och lycka till från Fortv!
  Kent

 • Nils A

  undrar vad slags formella meriter denna kvinna har som gör att hon blir chef för Kustbevakningen….Kanske Sjöfartstidningen kan forska i ärendet… Förövrigt tycker jag att detta med Kvoteringar börjar gå lite väl långt nu..Många inkvoterade Chefer har oftast en politisk bakgrund av nåt slag…(dock har ingen SD are ännu blivit inkvoterad)

 • Sjöman

  Ännu en som blivit kvoterad in….fast – Lotteriinspektionen måste vara en merit i Kajbevakningen….he he

 • Trött

  Kustbevakningen ägnar mer tid åt att prata med pressen än vad de är till sjöss det är en sak som är säkert…

 • Anonymous

  Tycker ni kan hålla såna kommentarer till er själv. Ni förstår kanske inte att en överdirektör inte sitter på ett fartyg väl? Det är som att klaga på att ekonomiavdelningen hos era (säkert mycket stolta) arbetsgivare inte har nån sjövana. Helt ärligt tycker jag vi borde sluta kvotera in så mycket idioter i företag. Idiotkvoten borde vara fylld för länge sen.

 • Anonymous

  Vi skall nog vara tacksamma att KBV inte spenderar mer tid till sjöss än vad dom gör. Det kan gå riktigt illa när man eller Kbv ledningen inte har varken baskunskap eller någon som helst erfarenhet av sjötrafik/fartygskunskap och dess problematik. Lotterinspektionen är nog ett ganska spännande jobb om man vill gå iland efter flera år till sjöss, undrar om man får ett sådant jobb… som sjöman vill säga

 • Anonymous

  Grattis och lycka till från Fortv!
  Staffan

 • Anonymous

  kul att alla är så positiva…. men det är väl ingen som tycker om trafikpoliser heller och skulle va kaos utan dom.

  • Sten

   Det som skiljer trafikpolisen från kustbevakningen är att de gör sitt jobb med rätt utrustning, kustbevakningen gör ingenting med fel utrustning!

 • Skattebetalare

  Hoppas att någon snart stoppar denna kapitalförstörande myndighet! Politiker vakna!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.