Fotograf: Helsingborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Container

Ny containerkran i Helsingborg

Helsingborgs Hamn har investerat i en ny containerkran. Kranen är en del i utbyggnaden av containerverksamheten.

Den nya mobilkranen, en Liebherr LHM 550, är en miljöanpassad mobilkran som kan drivas med både diesel och el. Kranen, som har skeppats från hamnen i Rostock, kan lyfta två containrar samtidigt.

– Vår nya kran är en kraftfull, miljöanpassad och smidig mobilkran som passar våra kunders behov mycket bra. Bara några få procent av kranarna som säljs är avsedda för både el- och dieseldrift, säger Niels Vallø, vd för Helsingborgs Hamn och fortsätter:

– Denna kran är ombyggd på fabrik för att klara båda driftsätten, vilket vi sätter stort värde på. Det är en anpassningsbar kran som vi även kommer att kunna använda vid projektlaster och olika speciallyft. Bra för våra kunder och bra för vår internationella konkurrenskraft.

Ökar flexibilitet och kapacitet

Investeringen är en del i utbyggnaden av containerverksamheten. Med lanseringen av containerkaj 903 kommer hamnens containerkapacitet att öka med 50 procent. Driftstart planeras till okt/nov 2016.

Den totala investeringen i Västhamnen är på cirka 55 miljoner kronor. Satsningen ökar både flexibiliteten och kapaciteten inom containerhanteringen.

Långsiktiga planer

Med kranen kommer det att finnas två fullängdskajer med 13 meters vattendjup i Västhamnen, fem containerkranar varav två mobilkranar. Driftsäkerheten kommer att öka och vid servicearbeten och underhåll kommer det att finnas en tillgänglig kaj.

– Vi kommer löpande utvärdera användningen av 903. Våra kunder kräver långsiktiga planer som tydligt visar att vi hela tiden fortsätter utveckla och ligger i framkant där satsningen på 903 är en del, säger Niels Vallø.