De nya isbrytarna ska bli 27,5 meter breda. Tack vare roderpropellrar som kan riktas utåt kan de bryta en ränna som är 32 meter bred.

Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Vintersjöfart

Nu tas nästa steg mot nya isbrytare

Nu går Sjöfartsverket ut med nästa steg i upphandlingen av två nya isbrytare till de varv som kvalificerat sig.

De svenska statsisbrytarna börjar sjunga på sista versen och behöver bytas ut. Ale, Atle, Frej och Ymer har varit i drift ett halvt sekel och Oden i 34 år. Efter regeringens besked om finansieringen går Sjöfartsverket nu vidare i upphandlingen av två nya isbrytare. Målsättningen är att den första nya isbrytaren ska vara i drift 2027.

Designen av de nya svenska isbrytarna har gjorts av finska Aker Arctic Technology i nära samarbete med Sjöfartsverket, och upphandlingen med varv påbörjades i vintras.

Första kvalificeringsomgången avklarad

Efter en första kvalificeringsomgång är det bara de varv som klarat Sjöfartsverkets krav som får fortsätta delta i upphandlingen. Dessa varv får nu ytterligare underlag för att kunna lägga konkreta anbud.

– De nya isbrytarna blir bland annat de första i världen att kunna drivas med metanol utöver vanlig diesel. De ska klara av att köra helt fossilfritt senast 2030, säger Fredrik Backman, rederidirektör på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Statsisbrytarna är enligt Sjöfartsverket av stor betydelse för att sjöfarten till och från Sverige ska kunna fungera året om. Normalt pågår isbrytningssäsongen från december till slutet av maj.

32 meter bred ränna

I takt med att allt större fartyg kommer att ta plats i farlederna in till de svenska hamnarna i norr ska de nya isbrytarna kunna bryta en ränna som är 32 meter bred, trots att de själva inte kommer att vara mer än 27,5 meter breda. Detta är möjligt tack vare att kraft från roderpropellrarna kan riktas ut från fartyget och bryta isen, skriver Sjöfartsverket i pressmeddelandet. Det är energieffektivare, ett större skrov kräver mer energi, och dessutom behövs mindre stål för att tillverka skrovet.