Fotograf: Viking Line

Kategori: Miljö

Nu får även Viking XPRS landström

Viking XPRS på linjen Helsingfors–Tallinn är det fjärde fartyget i Viking Lines flotta som kan använda landström i hamn.

Viking Line uppger i ett pressmeddelande att rederiet under 2019 sparade cirka 1.200 ton bränsle genom att använda landström, vilket motsvarar cirka 3.800 ton koldioxidutsläpp.

Sedan 1980-talet

Vissa fartyg i Viking Line-flottan har redan länge anslutit till elnätet i land när de ligger vid kaj. Först ut var Mariella, som redan efter leveransen 1985 för trafik på linjen Stockholm–Helsingfors kunde använda landström i Stockholms hamn.

– Vi har faktiskt använt landström ända sedan 1980-talet. Under 2019 sparade vi 1.200 ton bränsle på Gabriella, Mariella och Rosella tack vare landström. Detta motsvarar cirka 3.800 ton koldioxidutsläpp. Det är fint att nu även på Viking XPRS, som trafikerar Helsingfors—Tallinn-rutten, kunna nyttja landström, säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg i ett pressmeddelande.

System från ABB

I Tallinns hamn installerades i början av 2020 ett landströmsystem från ABB.

– Med hjälp av landströmsystemen kommer luften i hamnen i Tallinn och dess närområden att kunna förbli betydligt renare. Vi är glada över att i samarbete med ABB kunna göra gott i Tallinn-området, säger Dani Lindberg.