Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Torrlast

Nossan är loss – farleden öppen

Efter en helg av dykningar och pumpande flyter Nossan igen och i söndags eftermiddag kunde hon lämna och köra vidare ut på Vänern.

I onsdags fick torrlastaren Nossan en black-out och gick på grund på Göta älv, i närheten av Stallbackabron i Trollhättan och en stor reva på 4×1 meter slets upp i sidan. På fredagen gick dykare ner för att täta hålet med lagningsplåtar.

– De höll på fram till midnatt på fredagen, men det tätade inte så väl som det behövdes. Så de fick fortsätta under lördagen, berättar Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

Fem meter vatten

Senare på lördag eftermiddag blev lagningen klar och de satte igång med att pumpa ut vattnet. När de började var det cirka fem meter vatten i lastutrymmet.

– Kvart över ett, natten till söndag, fick vi besked om att allt vatten var tömt. Så efter några ytterligare dykjobb och inspektion kunde Nossan lämna klockan 15 på söndagen, säger Daniel Lindblad.

Hon fortsatte då vidare mot sin ursprungliga destination, Grums, för att lossa timmer. Hon kommer gå för egen maskin hela vägen men assisteras av bogserbåt för säkerhetens skull.

Elva fartyg stoppades

Under hela helgen när lagningarna pågick hölls farleden mellan Trollhättan och Vänersborgs stängd, för att inte försvåra reparationen av fartyget. Farleden öppnades samtidigt som Nossan lämnade sin plats under Stallbackabron i Trollhättan på söndagen.

– Elva fartyg påverkades av stoppet, men vi fick stor förståelse från rederierna, menar Daniel Lindblad.

Kommentarer

 • Håkan Tollesson

  ”Hon fortsatte då vidare till sin ursprungliga destination, Grums, för att lossa timmer. Hon gick för egen maskin hela vägen men assisterades av bogserbåt för säkerhetens skull.” ????
  När artikeln publiceras ligger hon ju fortfarande kvar i Vänersborg (!)

  • Anonymous

   Och där ligger hon fortfarande.

  • Adam Bergman

   Det var vaket av er. Det var jag som missuppfattade. Som jag förstår det ligger hon nu i Vänersborg i väntan på att ge sig av vidare mot Grums.

   • Anonymous

    Pröva Marine Traffic som sista koll innan du skriver en artikel…

 • annonym

  Lägg ner denna meningslösa chattsida , pinsamt från början till slut .

  • Pin Sam

   DU är pinsam… Du kan väl dra till Flashback och sura istället och låt oss avnjuta sjöfartstidningen.se i lugn och ro.

 • Anonymous

  För info. Nu är Nossan på 🙂

 • Anonymous

  Nu har Nossan kommit till Trellevarvet på Kållandsö. Verkligen kul för Per med flera att dom fick jobbet! Lycka till!!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.