Kategori: Skeppsbyggnad | Ekonomi

NorYards tar över norska varv

Nybildade NorYards tar nu över Bergen Groups samtliga nybyggnadskontrakt – den norska koncernen står efter detta helt utan egen skeppsbyggnad.

I juli undertecknades ett avtal mellan Bergen Group och Calexco om att sälja Bergens Groups nybyggnadsdivision till ett joint-venture för USD 18,2 miljoner. Affären har nu fått grönt ljus av berörda myndigheter. Det nya bolaget får namnet NorYards AS där Calexco kommer att sitta på en 51-procentig ägarandel när alla transaktioner är genomförda.

Calexco har varv i Ukraina

Alla kvarvarande projekt i orderstocken kommer att slutföras av NorYards. Bolaget kommer att få 400 anställda i Norge, baserat den på nuvarande fastanställda arbetsstyrkan vid Fosenvarvet och Bergen Mekaniske Verksted.

Calexco kontrollerar sedan tidigare ukrainska JSC Shipyard Zaliv som sysslar både med nybyggnad och reparation. Varvet bygger produkt- och kemtankers, containerfartyg borrplattformar för olja och gas och fregatter för marinen.

Större fartygsportfölj

– Vi är väldigt nöjda med att förena våra styrkor med Bergen Group som erbjuder Zaliv en spännande möjlighet att expandera räckvidden på marknaden. Det nya bolaget blir en betyande och konkurrenskraftig aktör inom många olika segment inom skeppsbyggnadsmarknaden, säger Mykola Kuzmenko, styrelseordförande i Zaliv.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.