Fotograf: meyer werft

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

NCL beställer två till

Norwegian Cruise Line (NCL) beställer ytterligare två 163.000 bt Breakaway Plus-kryssningsfartyg från Meyer Werft för sammanlagt EUR 1,6 miljarder.

Tyska Meyer Werft fortsätter att ta hem värdefulla order på stora kryssningsfartyg. Norwegian Cruise Line har beslutat att beställa ytterligare två fartyg av den typ som kallas Breakaway Plus med kapacitet för 4.200 passagerare. Serien är en vidareutveckling av den lyckade Norwegian Breakaway-klassen på 146.600 bt med kapacitet för ca 4.000 passagerare.

Exportkreditfinansiering för de beställda fartygen uppges vara på plats och är arrangerad och undertecknad av KfW IPEX-Bank GmbH i Tyskland. Leveransen är planerad till 2018 och 2019.

Inget samband med STX

I Finland har förekommit spekulationer att denna order skulle ha utgjort en bit i Meyers och finska statens planerade köp av STX Finland. Enligt tidningen Turun Sanomat dementerar Meyer Werft att dessa två fartyg skulle komma att byggas i Finland och att ordern skulle ha något att göra med de pågående förhandlingarna om ett eventuellt köp av Åbovarvet.

Innan den senaste ordern har Meyer Werft redan två fartyg av typen Breakaway Plus i order, Norwegian Escape och Norwegian Bliss, för leverans 2015 respektive 2017.