Det är på Nato-högkvarteret i Brunssum i Nederländerna som det just nu pågår en så kallad styrkegenereringsprocess där länderna kring Östersjön anmäler förband som kan delta i insatsen. Det rapporterar SVT Nyheter under måndagen.
Marinens presskontakt Jimmie Adamsson bekräftar för Sjöfartstidningen att förberedelserna pågår:
– Just nu pågår en inventering av vilka resurser vi har och den pågår i alla Nato-länderna och den får ge vilken typ av närvaro det blir. Det handlar om att ha en uthållig närvaro och inte bara kasta sig ut till sjöss nu, säger han.
Kan inledas i närtid
Även från svenskt håll pågår en planering där marinen undersöker vilka fartyg som ska kunna delta och när. Enligt uppgifter till finländska public servicebolaget Yle ska operationen påbörjas redan i slutet av den här veckan och ska omfatta uppemot tio fartyg fram till april. Jimmie Adamsson kan dock inte bekräfta omfattningen på insatsen.
– Det är det som den här inventeringen ska ge så att vi göra det här så effektivt som möjligt. Jag har ingen tidpunkt, men i närtid är bedömningen, säger han.
Ska skydda, avskräcka och hantera
Syftet med insatsen är att skydda kritisk undervattensinfrastruktur med anledning av den senaste tidens misstänkta kabelsabotage.
– Det görs genom att inhämta och dela uppgifter om olika typer av fartyg som rör sig runt Östersjön, men också genom att patrullera och på så sätt avskräcka samt i förkommande fall upptäcka och hantera händelser, så det finns flera syften, säger Jimmie Adamsson till Sjöfartstidningen.
Toppmöte väntar i Finland
I helgen gick försvarsorganisationen JEF, Joint Expeditionary Force, som Sverige deltar i, ut med att en insats för att skapa en förstärkt sjölägesbild ska inleds i Östersjöområdet för att övervaka misstänkt fartygstrafik med hjälp av ai-teknik. Den insatsen kommer att fungera som ett stöd till Natos insats och ska ledas från det brittiska marinhögkvarteret i Northwood.
Enligt flera medier väntas ytterligare beslut kring Nato-insatsen fattas på tisdag i nästa vecka då Finlands president Alexander Stubb bjudit in till ett toppmöte i Helsingfors där samtliga regeringschefer från Nato-länderna med Östersjökust deltar, samt Nato-chefen Mark Rutte.