Fotograf: Madli Vitismann

Kategori: Hamn/Logistik

Mutmisstankar inom Port of Tallinn

Estlands säkerhetspolis har häktat de båda medlemmarna i Management Board i det statliga estniska hamnbolaget AS Tallinna Sadam (Port of Tallinn), misstänkta för allvarliga mutbrott.

Det var på onsdagen, en halvtimme efter arbetsdagens början, som husrannsakan genomfördes hos hamndirektören Ain Kaljurand samt styrelsemedlemmen Allan Kiil med ansvar för uppbyggnaden av ötrafiken. Tallinna Sadam hade tidigare vunnit den statliga offertrundan för att operera trafiken till de största öarna och har fyra färjor i order. Ain Kaljurand och Allan Kiil har ersatts av två tillfälliga medlemmar i Management Board.

Dessutom anhölls tre personer från hamnoperatörföretag för 48 timmar. 

Avtal i kraft

Följande dag arrangerades en presskonferens, där det meddelades att de båda ledningsmedlemmarna avgår efter att de misstänkts för att ha tagit mutor under en lång tid. Ordförande för Supervisory Board informerade att alla överenskommelser som hamnbolaget gjort fortfarande är i kraft, även de kring färjeoffertrundan för trafiken till de största öarna. Vidare sa han att styrelsen inte ännu känner till vilka affärer säkerhetspolisen utreder.

Även en del av Supervisory Board ska bytas ut. Estlands statsminister Taavi Rõivas anser att det inträffade är en säkerhetsrisk och ett trovärdighetsproblem för hela Estland.

Färjebeställning i fokus

Åklagarmyndigheterna har idag, fredag, offentliggjort att Allan Kiil har tagit miljontals euro i mutor medan Ain Kaljurand tagit hundratusentals euro och att det är möjligt att detta pågått sedan 2009. Man fokuserar nu på den färjebeställning som gjorts i Polen och det gäller då främst Allan Kiil. Mutorna har överförts genom ett nätverk av olika företag, och personerna mistänks också för penningtvätt.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.