Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo

Mercandia IV blir fraktfärja

ForSea bygger om färjan Mercandia IV för enbart frakttrafik på leden Helsingborg–Helsingör.

ForSea har beslutat att konvertera bil- och passagerarfärjan Mercandia IV till att endast transportera frakt. Det innebär att rederiet inte längre kommer att erbjuda butiks- och restaurangtjänster ombord på Mercandia IV från den 1 september 2019. Förändringen uppges vara en effekt av en längre tids minskning av bil- och passagerarvolymer på linjen Helsingborg–Helsingör.

Föredrar de moderna färjorna

Rederiets kundundersökningar visar sedan en tid tillbaka att passagerarna föredrar att resa med de större och modernare fartygen. Förändringen uppges också vara ett viktigt steg för att säkra företagets position i framtiden. Ytterligare initiativ för att modernisera verksamheten och säkerställa konkurrenskraften kommer att genomföras.

ForSea har hittills investerat stora summor för att konvertera färjorna Aurora och Tycho Brahe till batteridrift och kommer att fortsätta sitt engagemang i utvecklingen av hållbar sjöfart, uppger rederiet vidare.

Superflex

Mercandia IV är byggd som Superflex November 1989 och en av de så kallade Superflex-färjorna, en serie på 15 fartyg som byggdes på initiativ av den danske redaren Henrik Johansen i Storbritannien i slutet av 1980-talet.