Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Säkerhet

Man över bord från Birka Stockholm

En stor sökinsats sattes i natt in efter en man som fallit över bord från Birka Stockholm. Efter tre timmars sökande avbröts letandet då det bedömdes som osannolikt att mannen överlevt. 

– Det är ju bara 1-2 grader i vattnet så här års, och efter tre timmars sökande bedömde man att de teoretiska chanserna att mannen överlevt var mycket små, säger Fredrik Persson vid Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, JRCC. 

Larmades vid midnatt 

Det var vid klockan 00.30 som larmet inkom till JRCC om att en man fallit över bord från passagerarfartyget Birka Stockholm som då befann sig i Furusundsleden på väg mot Mariehamn. 

I sökinsatsen som sattes in deltog Sjöfartsverkets helikopter Lifeguard 905, lotsbåt 773 från Kapellskär samt Sjöräddningssällskapet från Räfsnäs. I sökandet deltog även Viking Cinderella, som vid tillfället befann sig strax akter om Birka Stockholm. Dessutom sjösatte Birka Stockholm en egen räddningsbåt i sökandet.

Sökandet koncentrerades till vattnet kring Granhamnsfjärden söder om ön Fejan och Tjockö. 

Hårt väder

Enligt Fredrik Persson satte Sjöräddningssällskapet inledningsvis in sin svävare i sökandet, men på grund av det hårda vädret som rådde fick denna efter ett tag bytas ut mot en vanlig räddningsbåt. 

– Det blåste ostliga vindar på upp till 14 meter i sekunden i natt, och det gjorde att det helt enkelt inte gick att använda någon svävare.

Klockan 03.15 avbröts det resultatlösa sökandet, och ärendet överlämnandes då till polisen. 

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter är mannen som föll över bord född 1966 och var en vanlig passagerare, det vill säga inte någon medlem i besättningen.   

Kommentarer

  • Anonymous

    Birka Stockholm är ett kryssningsfartyg och ingen färja.

  • Lars Andersson

    Hej, ”Anonym”! Tack för dina synpunkter. Vi har använt termen ”passagerarfartyg” i texten, vilket vi anser är korrekt för Birka Stockholm. När det gäller rubriken håller vi dock med om att termen ”Finlandsfärja” kan uppfattas som slarvig och inkorrekt. Vi ändrar därför rubriken på lämpligt sätt.
    Med vänliga hälsningar
    Lars Andersson / Reporter Sjöfartstidningen

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.