Magasin 19, Köpings hamn.
Köpings kommun

Köpings hamn bygger för mer gods

Just nu färdigställs det nya Magasin 19 i Köpings hamn. När det är klart ersätter det Magasin 9, en trotjänare som har tjänstgjort i Köpings hamn i 50 år.

Relaterade artiklar

Magasin 19 som nu håller på att bli klart och ska invigas nu i juni, är en del av utvecklingsarbetet för hamnarna i Köping och Västerås. Meningen är att de ska kunna ta emot större fartyg med mer gods. 

Högt i tak

Det nya magasin 19 har tillräcklig takhöjd för att kunna ta emot lastbilar som kör in i magasinet för att tippa sin last. Magasinet är dessutom bättre placerat än sin föregångare och har byggts parallellt med och lite närmare Köpingsån. Magasinet slutbesiktas den 27 juni och tas sedan i bruk av Mälarhamnar AB.

Solceller

Johnny Larsson, hamnförvaltare i Köpings kommun, framhåller att det tidigare magasinet var väldigt slitet och inte passade med arbetssättet i den moderna hamnverksamheten.

– En positiv detalj är också att taket är förberett och anpassat för att verksamheten ska kunna installera solceller. Eftersom magasinet är så stort så kan cellerna få en yta av cirka 3.100 kvadratmeter och hamna i optimalt solläge, säger Johnny Larsson.

Magasin 19 i siffror

  • 132 meter långt
  • 32 meter brett
  • totalt 6.336 kvadratmeter stort
  • lagringskapacitet på 4 ton/m²