Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Kultur | Passagerarsjöfart

Köp av Kungsholm nära förestående

Allt pekar på att en grupp investerare under ledning av Johnny Sid inom kort kommer att köpa Kungsholm. Nu gäller det bara att finna en kajplats.

Daewoo Group uppges ha godkänt ett anbud från en grupp investerare under ledning av den finländske affärsmannen Johnny Sid på att köpa Kungsholm. Johnny Sid uppger till Sjöfartstidningen att det enda som saknas för affären är att han undertecknar MOA (Memorandum of Agreement).

– Vi håller nu febrilt på att försöka få tag på en kajplats. Jag skulle helst se henne i Sverige, säger han.

”Fynd”

Johnny Sid uppger att han inom kort måste slå till om man ska kunna köpa fartyget till det pris man kommit överens om.

– USD 15,5 miljoner är ett fynd, när vi började diskutera var priset 35 miljoner, säger han, och fortsätter:

– Daewoo har skött henne utmärkt de senaste tre åren, men nu har hon fullföljt sitt uppdrag i Oman och det är dags för välförtjänta pensionsdagar för den gamla damen.

Johnny Sid hoppas på samarbete med den grupp som arbetar för att få fartyget till Göteborg.

– Det är bra att det finns en grupp i Göteborg som har intresse av att få henne dit. Jag är helt säker på att vi kommer på samma våglängd. Entusiaster och frivillig arbetskraft behövs alltid i sådana här projekt, det såg jag redan med Bore.

Ska återställas

Johnny Sid anser det helt nödvändigt att återställa fartygets exteriör så nära den ursprungliga som möjligt. En förlig skorstensattrapp ska byggas och den aktre skorstenen ska förkortas och återställas. Dessutom ska fartyget givetvis målas om i Svenska Amerika Linines färger och aktre masten återställas.

– Det skulle givetvis vara extra fint om detta arbete kunde utföras av Damen Shiprepair Götaverken i Göteborg, lagom till SAL:s 100-års jubileum 2015, menar Johnny Sid.

Johnny Sid har erfarenhet av liknande projekt. Han var den drivande kraften i att bevara passagerarfartyget S/S Bore, byggd 1960 i Oskarshamn för eftervärlden. Fartyget ligger nu som flytande hotell och museum i Åbo.