Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Specialfartyg

KBV räddar ytterligare 600

Kustbevakningens fartyg KBV 001 Poseidon har räddat ytterligare 600 migranter från en liten fiskebåt utanför Libyens kust.

Det var tidigt på söndag morgon som KBV 001 fick larm om att en lite fiskebåt fullastad med migranter behövde hjälp. Tre timmar senare nådde de platsen, cirka 24 sjömil utanför den libyska kusten.

611 räddade migranter

Ytterligare fyra timmar efter det hade de tagit ombord 611 migranter och påbörjade färden mot den hamnen i italienska Taranto. Av de som togs ombord var 24 kvinnor och 58 barn. De som behövde fick vätskeersättning av personalen ombord på KBV 001.

Fiskebåten som migranterna färdades i överlämnades till den italienska flottan.

Operation Triton

KBV 001 har tjänstgjort i EU:s gränsövervakningsmyndighet Frontex Operation Triton sedan första juni i år. Och i och med söndagens räddningsoperation har de räddat nära 2.600 nödställda migranter när de desperat försökt ta sig över Medelhavet på flykt från krig och konflikter.

Operation Triton syftar till att stärka Italiens yttre gräns, men har också ett uttalat syfte att rädda liv. Och gränskontrollen övergår i nära nio fall av tio i sjöräddning. KBV 001 ska bidra till insatsen i sammanlagt tre månader i detta första skedet.

Kommentarer

 • Anonymous

  Mycket bra jobbat!

 • Tror inte att EU klarar detta

  Hmm. Dessa människor behövs inte. Vare sig där de kommer från eller här i Europa. Tyvärr.
  I Europa blir de endast en kostnad som får välfärden att kollapsa.

  FN måste hitta en lösning på befolkningsökningen samt att vissa regioner tvingar folk att fly.

 • Anonymous

  Ja. Detta är det klassiska dilemmat om att fylla på livbåten tills den sjunker. Hemskt är det och synd om miljontals människor. Lösningen kan väl inte vara att flytta över stora delar av Afrikas och mellanösterns befolkningar till Europa (läs Tyskland och Sverige och ev. ett par länder till). Hur gärna man än skulle vilja. så finns ingen acceptans för det bland Europas folk. Det kommer att bli mycket oroligt även här om detta är enda lösningen på problemet.Den som är för snäll kommer att bli uppäten.Finns det alls någon annan väg att gå? De flesta vill väl ända se en human lösning. Man kan ju inte låta folk drunkna heller.

Artikeln är stängd för fler kommentarer