Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Skeppsbyggnad | Specialfartyg

KBV-kvartett fulltalig

Kustbevakningen har nu tagit leverans av den fjärde och sista enheten i en serie 55 meter långa multifunktionsfartyg från P+S Werftens anläggning i Wolgast. Nu återstår träning för besättningen innan fartyget kastar loss från varvet i juni.

KBV 034 kommer att få sin hemmahamn i Helsingborg. Hon är byggd för flera uppgifter som gränsbevakning, fiskeövervakning, search and rescue och brandbekämpning. De är byggda för att kunna operera i temperaturer ned till -25 grader. Hennes systrar i stationerade i Lysekil (KBV 032), Oskarshamn (KBV 033) samt på Djurö (KBV 031). Baserat på erfarenheter från de två första leveranserna har de senare fartygen fått en del uppgraderingar. Det första fartyget i serien har varit på varvet för uppgradering och nu återstår fartyg nummer två som kommer till varvet i maj. 

Kommentarer

  • Mats i Rönnäng

    Hur kan det vara möjligt att i dagens skärva ekonomiska läge kustbevakningen kan få obegränsad med pengar att bygga nya fartyg till vad nytta. Utanför Tjörn var det ett olje utsläpp som kosta 100 tals milijoner på grund av att inte kustbevakningen var uppmärksam på varnings signal som kom utifrån. Och fiske övervakning behövs knappast för snart har vi inga fiskare kvar. Sjörädningen sköts av Svenska Sjörädnings Sälskapet som inte kostar samhället en krona utan bedrivs på frivillig basis och med pengar från donatorer och privat personer. Är det bara vi kustbor som har förstått detta.

  • sjöman på sydkusten

    Sjöräddningssällskapet borde verkligen sponsras mer för att även kunna uprätthålla sjöräddningsverksamhet vintertid invid de sydsvenska färjehamnarna! En vinter-kryssare för sydkusten är ett måste!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.