Fotograf: Ulf Sandevärn

Kategori: Hamn/Logistik | Folk/företag

Karlshamn positiva till gasledning

Karlshamns kommun säger ja till den omdiskuterade gasledningen Nord Stream 2.

På måndagskvällen informerade Karlshamns kommun regeringen om planerna för att teckna avtal med det holländska företaget Wasco Coatings Europe BV angående lagring av ryska rör till naturgasledningen Nord Stream 2, enligt ett pressmeddelande från kommunen. På tisdagseftermiddagen kommer beslutet att klubbas av kommunstyrelsen.

Hamn och lagringsplats

Regeringen har varnat för att projektet skulle kunna vara negativt för svensk försvarspolitik. Men efter samtal, arbete med säkerhetsfrågor och vidare analys av faktaunderlag konstaterar regeringen att Karlshamns hamn kan fungera som hamn och lagringsplats för rör till gasledningen.

− Vårt fokus har hela tiden varit att, tillsammans med regeringen, hitta en lösning där alla parter kan känna sig nöjda, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn i pressmeddelandet.

Ger intäkter

För Karlshamns Hamn innebär logistikaffären intäkter samt möjligheten till nyanställningar under delar av projekttiden.

− Affären är av stor positiv betydelse för kommunen och hamnen. Jag känner att vi har haft ett bra informationsutbyte med regeringen och dess myndigheter vilket gjort att vi kunnat göra de förändringar och anpassningar som krävts, säger Daniel Wäppling, kommundirektör i Karlshamn.

Gotlands kommun har tidigare sagt nej till att hyra ut hamnen för projektet i Slite Lanthamn.