Kabelbrotten skedde på svensk ekonomisk zon, det första fem mil från Gotland och det andra öster om Ölands sydspets.

Fotograf: marintraffic

Kategori: Haveri

Kabelbrott i Östersjön utreds som sabotage

Polisen har inlett en förundersökning kring två kabelbrott i Östersjön. De inträffade på svensk ekonomisk zon med mindre än ett dygns mellanrum.

Strax före klockan 09 i söndags morse svensk tid upptäcktes ett kabelbrott på en fiberkabel mellan Sverige och Litauen. Kabeln har förstörts ungefär fem mil från Gotland, rapporterar bland annat SVT. 

Strax efter klockan 03 svensk tid natten därpå ska en fiberkabel mellan Finland och Tyskland ha förstörts öster om Ölands sydspets. 

Rubriceras som sabotage

Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubricering sabotage. Undersökningen hanteras av nationella operativa avdelningen, NOA. Försvarsmakten och Kustbevakningen stöttar med inhämtning och delning av information av sjöläget.  

Enligt uppgifter till flera medier betraktas ett kinesiskt fartyg som intressant av myndigheter i samband med kabelbrotten. Militära fartyg från flera Nato-länder uppges ha följt fartygets rörelser på dess väg ut ur Östersjön. Fartyget var på väg från en rysk hamn när det passerade de aktuella kablarna. Den danska marinen uppges ha övervakat fartyget på danskt vatten sedan tidigt på tisdagsmorgonen. 

Försvaret har skickat fartyg

Försvarsmakten har skickat flera fartyg till platsen för kabelbrotten efter att polisen bett om stöd med undersökningar av havsbotten.

– Vädret är lite stökigt men det gick ändå att jobba hela natten. Man använder sig av undervattensfarkoster för att samla in det här underlaget som sedan sammanställs till åklagaren, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på tredje sjöstridsflottiljen, till SVT.

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill inte spekulera i vad som orsakat kabelbrotten på Östersjöns botten men säger att regeringen tar höjd för att det ”mycket väl skulle kunna vara avsiktliga sabotage”. 

– Vi lever ju i en tid där man måste ta varje sådan risk på stort allvar. Vi har sett tidigare sabotage, så vi tar det på mycket stort allvar, säger Ulf Kristersson till TT.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.