Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Jobben räddas när Viking Line flaggar om

De omflaggningar av två svenskflaggade Viking Line-färjor som rederiet redan tidigare meddelat att är på kommande står nu inför dörren.

Viking XPRS dockas för närvarande på Turku Repair Yard i Nådendal och kommer att skifta från svensk till estnisk flagg den 22 januari. Fartyget ska vara tillbaka i trafik på linjen Helsingfors–Tallinn den 24 januari.

Rosella, som ligger i Mariehamn för ett trafikuppehåll från den 13 till 23 januari, halar den svenska flaggen idag torsdagen den 16 januari. Hon får åländsk flagg efter att nästan fem år ha varit registrerad i Sverige.

Omplaceras

Christa Grönlund, informationschef, Marketing Communications på Viking Line säger till Sjöfartstidningen att ingen kommer att förlora jobben på grund av omflaggningarna.

– Alla blir omplacerade på våra andra fartyg. På Viking XPRS kommer funktionschefer som restaurangchef, butikschef och purser ännu tills vidare att vara de finländare som har jobbat där hittills.

Kommentarer

 • Egon Svensson " the sailor"

  Ingen kommer att forlora jobben????, men totalt sett forsvinner the Svenska arbetstillfallena
  pa de utflaggade farjorna. Var inte det iden med utflaggningen, att fa lagre lonekostader.

  • Anonymous

   Nja, det behöver inte vara så. Troligtvis är det andra bakomliggande orsaker. T.ex. sjöfartsstöd. Jag tror dock att det är företagsskatterna som är huvudorsaken. Att som Sverige ha högsta företagsskatterna i världen leder knappast till att företag vill ha sin skattebas här. Så då är det bara att flytta skattebasen och minska sina skatter. Så enkelt är det.
   Den rödgröna sörjan vill visst höja företagsskatterna. Undrar vart det leder…

 • Anonymous

  Vill politikerna minska alkoholkonsumtionen, bilkörning eller rökning så höjer man skatterna. Skatt på företag leder därmed till fler jobb?

 • Anonymous

  Kongolesflagg på Rosella och baltnegerflag på XPRS. Vad blir nästa drag? Kinesisk flagg på Mariella?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.