Fotograf: Lilpop, Rau & Loewenstein

Kategori: Passagerarsjöfart

Övergiven kryssningsdam på vift i Nordatlanten

Lyubov Orlova är ett äldre ryskt kryssningsfartyg som skulle börja ett nytt liv 2010 med att frakta turister till norra Kanada. Istället blev hon belagd med kvarstad i samband med en tvist.

Efter beslut om skrotning inleddes bogseringen av det obemannade kryssningsfartyget, byggt 1976, från St Johns på Newfoundland till upphuggningsvarvet i Karibien. Då brast bogservajern. Ett nytt försök gjordes med en större bogserbåt som sedan lämnade över vajern till Maersk Challenger som chartrats in av de kanadeniska myndigheterna. I det hårda vädret brast vajern igen. Man lyckades få ombord spårningsutrustning och eftersom hon nu drivit ut på internationellt vatten så anser de kanadensiska myndigheterna att Lyubov Orlova inte längre är deras ansvar.

Hon utgör inget hot mot offshoreinstallationerna och får därför driva vidare vind för våg. Hennes fortsatta öde är nu rederiets ansvar, ett företag som är registrerat på Brittiska Jungfruöarna men med ägaren bosatt i Toronto.

Kommentarer

 • Bosse Nilsson

  En modern Flygande Holländare, us navy får väl sätta ett piller i henne. End of story.

 • Bosses brorsa

  Skjut’na!

 • Sjökaptenen

  Canada har ett ansvar även för International sjösäkerhet. Därför borde Canada, som ”tappade” fartyget fortsätta att bogsera fartyget till skrotnings-hamnen.

 • Anonymous

  Exnamn???

  • Rolf P. Nilsson

   Såvitt vi vet har hon aldrig seglat under något annat namn

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.