Ailene Barrios har arbetat hos Furetank i 16 år sedan hon avslutade sina studier. Under dessa år har hon avancerat genom att kontinuerligt ta nya licenser och anta nya utmaningar. När Fure Vyl lämnade varvet i Kina i början av december, gick hon ombord som Chief Engineer.
– Furetank har alltid stöttat mig och uppmuntrat mig att göra mitt bästa. Att bli befordrad har alltid varit lite skrämmande, men jag har tagit mig an det som en spännande utmaning. Jag vet inte hur många filippinska kvinnliga ingenjörer som arbetar internationellt, men jag vet att det är väldigt få som når positionen Chief Engineer. Det här är verkligen en stor möjlighet, säger Ailene Barrios i ett pressmeddelande.
”En dubbel seger”
Enligt Furetank markerar utnämningen av Ailene Barrios ett viktigt steg i arbetet att få fler kvinnor att välja en karriär till sjöss och känna att det finns stora möjligheter att avancera.
Sussi Löfgren, personalkoordinator på Furetank, har följt Ailene Barrios resa från början.
– Vi har gett Ailene alla möjligheter hon förtjänar och arbetat hårt för under sina år hos oss. Det är en seger att vi nu har en kvinnlig maskinchef, och en dubbel seger att hon är en filippinsk kvinna. Det skickar ett starkt budskap till sjöfartsbranschen och andra kvinnor inom shipping, säger Sussi Löfgren.
Utmanar traditionella normer
Trots att förändringar sker långsamt, är sjöfartsindustrin fortfarande en traditionellt mansdominerad bransch. När Ailene Barrios började sin karriär var kvinnliga kollegor sällsynta, och hon har mött fördomar och traditionella värderingar genom åren.
– Speciellt mina landsmän var inte så entusiastiska över att arbeta med filippinska kvinnor. De ifrågasatte mig ofta: ”Varför jobbar du ombord? Du borde vara hemmafru.” I början var det svårt, men när de såg att kvinnor faktiskt kan göra jobbet tänkte de nog, ”Okej, låt oss ge henne en chans.” Nu tror jag att de har accepterat att vi hör hemma här, säger Ailene Barrios.
Behövs kontinuerligt arbete för inkludering
Sussi Löfgren betonar att en kultur av jämställdhet och inkludering kräver ständig uppmärksamhet och ansträngning.
– Som arbetsgivare har vi ett gemensamt ansvar att vara medvetna om utmaningarna för kvinnliga sjömän. Furetank och andra företag måste inse att det krävs kontinuerligt arbete för att kvinnor ska känna sig trygga ombord och få samma möjligheter att avancera. Nu hoppas vi att många fler kommer att följa.