Fotograf: Försvarsmakten

Kategori: Container | Tank | Torrlast

Unika bilder av misstänkta pirater

Som Sjöfartstidningen tidigare rapporterat om lyckades det svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona i förra veckan avstyra ett misstänkt piratangrepp. Nu finns också bilder från incidenten.  

Händelsen inträffade på morgonen den 12 april, då HMS Carlskrona var ute på sitt första uppdrag i Operation Atalanta och genomförde spaning mot piratområden längs den somaliska kusten norr om Mogadishu. 

Efter att Carlskronas helikopter sett en misstänkt båt söder om fartyget och man konstaterat att det troligen rör sig om en så kallad attackskiff – en typ av båt som ofta använts i attacker mot handelsfartyg – börjar helikoptern följa efter den misstänkta båten. 

Efter att ha följts och observerats av helikoptern styr de misstänkta piraterna mot land där de vänder båten upp och ned – enligt Försvarsmakten för att dölja sin utrustning. 

– Det var en lyckad insats att upptäcka båten och få de misstänkta piraterna att vända om, sade Anders Kallin, informationschef på HMS Carlskrona till TT efter incidenten.

Kommentarer

 • A

  Ett uppskjutet piratangrepp är väl inget att vara stolt över?

 • P

  Tvärtom. Varje uppskjutet angrepp är ytterligare en avskräckning från nya försök. Även om det givetvis vore bättre att veta att de aldrig gör nya försök.

 • A

  Tror du att de blir avskräckta av en helikopter, nej fungerar det inte. Pirateri är big business, piraterna är fattiga och höga som hus på khat. Vänta en dag extra gör absolut inget då tiden för att få ut lösen för ett fartyg ligger på månadsvis. Det finns en mkt bra dokumentär om detta, Stolen Seas heter den.

 • Andreas Åsenholm

  Bra jobbat!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.