Det var i mitten av juli som Oden lämnade Helsingborgs hamn för att ge sig ut på ännu en forskningsexpedition till Arktis. Expeditionen har planeras och genomförs logistiskt av Polarforskningssekretariatet som hyr Oden av Sjöfartsverket under sommarhalvåret.
Årets expedition kallas GEOEO North of Greenland 2024 och genomförs med 40 forskare som representerar universitet och forskningsinstitut från sex länder.
Forskarna ombord ska bland annat studera hur smältande glaciärer bidrar till att höja den globala havsnivån. Kunskapen är idag bristande om vad som händer när glaciärer möter havet och blir till havsvatten genom smältning.
En utmanande kamp
Oden nådde den norra delen av Nares sund mellan Grönland och Ellesmereön i Arktis den 10 augusti, vilket markerar punkten där den tunga havsisen i Lincolnhavet börjar och är enligt Polarforskningssekretariatet vanligtvis det längsta som moderna isbrytarexpeditioner kan nå.
Två dagar senare, på kvällen den 12 augusti, gjorde Oden ett försök att komma ännu längre norrut.
”Det blev en utmanande kamp mot flerårig havsis och tryckåsar. Vår medelhastighet var runt 2 knop, och ibland gjorde vi inga framsteg alls. Isspaningsflygningar med helikopter blev nödvändiga under denna period,” skriver de vetenskapliga ledarna Martin Jakobsson och Nina Kirchner i ett blogginlägg på Polarforskningssekretariatets hemsida.
Havsbotten är okänd sedan tidigare
Ett av expeditionens stora mål var att nå Victoriafjorden, vilket det enligt expeditionens uppskattningar bara var 20 procents chans att de skulle lyckas med. Den tuffaste sträckan var cirka 35 nautiska mil norr om Newman Bugt.
Under kvällen den 15 augusti nådde Oden fram till den nordligaste punkten för expeditionen 2019 där Oden var det första fartyg att gå in i Sherard Osborn Fjord där Ryderglaciären dränerar.
”Härifrån fick vi börja kartlägga vår väg framåt eftersom havsbotten är okänd, och vi kan inte riskera att Oden går på grund. Själva ingången till Victoriafjorden, där Stephensons Island ligger, nåddes efter cirka två dagars kartläggning”, skriver forskarna vidare.
Möter stora isberg
Expeditionen står inför betydande utmaningar i Victoriafjorden i form av stora isberg som är rester av den kollapsade flytande istungan från C.H. Ostenfeldglaciären och som gör att det är enorma mängder isberg i Victoriafjorden.
”Nu har vi snart varit inne i Victoriafjorden i en vecka och dygnen används till att kartlägga fjordens havsbotten med hjälp av Odens multibeam, ta vattenprover, ta upp sedimentprover från havsbotten samt med hjälp av automatiserade småbåtar mäta olika parametrar i vattnet. Med hjälp av helikoptrarna flyger forskargrupper i land för att samla prover och mäta olika processer”, skrev Åsa Lindgren, expeditionskoordinator på bloggen under söndagen den 25 augusti.
Data till en lång rad studier
Oden kommer nu enligt ett pressmeddelande fortsätta att samla in data inom flera vetenskapliga projekt som rör allt från studier om varmare Atlantvatten kommer in i fjorden till att hämta in sedimentkärnor av is för att studera den långsiktiga utvecklingen av norra Grönlands inlandsis, studier av smältprocesser och människans påverkan på ekosystemen, för att bara nämna några.
– Expeditionen GEOEO North of Greenland 2024 kommer avsevärt att förbättra vår förståelse av detta avlägsna och glest utforskade område, med potentiella konsekvenser för globala klimatstudier, framtida havsnivåhöjning och vår allmänna kunskap om den arktiska miljön, säger Martin Jakobsson och Nina Kirchner i pressmeddelandet.
De båda vetenskapliga ledarna, Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik, och Nina Kirchner, professor i glaciologi, är från Stockholms universitet.