Fotograf: Scanjet Marine

Kategori: Fartygsutrustning | Skeppsbyggnad

Hallå där, Niklas Falkmer!

Hallå där, Niklas Falkmer – vd för svenska företaget Scanjet Marine som har kammat hem en av sina största beställningar någonsin. 

Berätta, vad är det ni ska göra? 

– Vi ska leverera både tankrengöringssystem och tankhanteringsystem – det vill säga nivåmätare, temperaturgivare och liknande – till kemikalietankers som ska byggas i Kina för rederiet Stolt-Nielsen. Det handlar om fem fartyg med option på ytterligare tre, där varje fartyg har en dödvikt på 38.000 ton och innehåller 43 tankar. Så det är förstås en anselig order för oss. 

 Ja, hur mycket är ordern värd egentligen? 

– Totalt är den värd över sex miljoner dollar, vilket kan sättas i relation till att vi har en årlig omsättning på 180 miljoner kronor. Det är helt klart den största ordern för oss de senaste åren och en verklig fjäder i hatten. 

Kan det bli tal om nyanställningar? 

– Nja, vi förvärvade ett bolag i Norge för ett år sen som täcker upp för en del av nivåmätnings- och tankhanteringsutvecklingen. Men allt det mekaniska görs i Sjöbo, och där kommer vi att klara allt med befintliga resurser och behöver inte nyanställa några.  

Ni har samarbetat med Stolt-Nielsen tidigare, förstår jag? 

– Ja, det har vi. Vi har levererat tank management-system till dem förut och har också samarbetat med Hudong-varvet tidigare, där båtarna ska byggas. Det man generellt kan säga om Stolt-Nielsen är att de är mycket noggranna med sina kemikalietankers och har en mycket god kontroll på rengöringen för att få en så snabb turnaround som möjligt. Det är det de tjänar pengar på – plus att de har ett stort antal tankar i sina båtar för att kunna ta så många olika laster som möjligt. 

Ni säljer också vattenkanoner för piratbekämpning, förstår jag? 

– Ja, det där började faktiskt med att redare kom till oss och frågade om inte vi kunde hjälpa dem. De berättade nämligen att de brukar hänga ut mobila tankspolningsmaskiner över relingen för att förhindra pirater från att komma ombord. Och så bad de oss att ta fram en mer riktad maskin som kan monteras på relingen. 

Så det gjorde ni?

– Ja, då byggde vi en särskild antipiratmaskin baserad på våra tidigare tankspolningmaskiner. De säljer bra, i dagsläget har vi sålt och levererat omkring 3.000 av dem.

Kommentarer

 • Anonymous

  Trevligt att media vill lyfta fram lite positiva nyheter i dessa för sjöfarten så tuffa tider.
  Det ger andra lite go att inget är omöjligt.
  I april gjorde DI en baksida om Scanjet:s piratutrustning.Grattis Niklas!
  Jag och Swedocean hjälper gärna till att sprida fler goda nyheter så hör av Er i näringen och vi har adresserna.
  Lennart Fougelberg, Ordf. Swedocean

 • Anonymous

  Grattis! Kan man få köpa en antipiratspruta och använda för hemmabruk? Kusin Vitamin?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.