Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag

Hallå där, Lennart Svensson!

Hallå där, Lennart Svensson – ny ordförande för Sjöfartens Analys Institut, SAI. 

Varför har du åtagit dig uppdraget att vara ordförande i SAI?

– Det är just nu som vi behöver ett nätverk med fokus på framtiden, när vi är på väg ur krisen och samtidigt genomgår ett paradigmskifte. Jag vill vara med och påverka, då måste man ta ansvar och det finns väl inget bättre sätt än att ställa sin kunskap och nätverk till förfogande? 

Men håller affärsmodellen med en ekonomisk förening för den tid vi lever i nu?

– Ja, det tycker jag. Det är väl just nu när nästan alla företag i näringen har det lite ansträngt som man kan erbjuda konsumentkollektivet som ett alternativ till att köpa marknadsrapporter på egen hand. Det var så det började, tankrederierna i Stockholm insåg att man inte behövde ha varsin analytiker anställd utan man kunde lägga alla ägg i en korg och sedan dela på den kunskap som ändå var densamma.

Man ser inte så mycket av Sjöfartens Analys Institut, vad gör ni egentligen?

– Executive Meeting är det tillfälle då vårt nätverk yttrar sig allra tydligast. Det är en ”kick-off” som går av stapeln tredje veckan i januari, inför det kommande affärsåret, och innehåller framtidsspaningar och nya influenser som medlemmarna bör ta i beaktande i sitt strategiska arbete. Det är också ett sätt att ta intressanta talare till Sverige istället för att medlemmarna ska resa ut till olika konferenser och mässor, där det också ofta är dyrare att medverka. 

Men varför ska man vara medlem i SAI?

– SAI:s affärsidé att nyttja sitt unika nätverk för att tillföra kunskap och omvärldsbevakning till den maritima näringen. Sedan Kaj Rehnströms frånfälle för tio år sedan, har föreningen ingen egen analyskompetens utan den tjänsten köps av olika leverantörer. Syftet med föreningen har förändrats till att leverera bästa möjliga uppdatering om vad som händer i omvärlden, på shippingmarknaderna och i orderboken hos världens varv, till bästa möjliga pris. 

Har du hunnit få med dig styrelsen på några nya idéer än?

– Ja, vi har beslutat att göra ett samarrangemang med Svenskt Marintekniskt Forum, SMTF, där jag också är med i styrelsen, i samband med Shippinggolfen 2-3 september, på St Jörgen Park Resort. 

Lena Göthberg

Kommentarer

 • Per Jessing

  Stort Grattis Lennart! Och lycka till. Hälsningar från Spanien

 • Tor-Chr. Mathiesen

  Kjære Lennart,
  Jeg ønsker deg hjertelig tillykke med tillitsvervet som ordfører i SAI. Jeg har tidligere hatt den glede å besitte samme posisjon! Det var interessante og givende år – også sammen med Kaj.
  SAI har en viktig rolle å spille for det maritime miljø i Sverige, ja utover det – i videste stand. Kommunikasjon og nettverksbygging er fortsatt viktige stikkord!
  Tidene forandrer seg og det er viktig å klarlegge hvorledes SAI kan kan tilpasse seg til nye utfordringer – ikke nødvendigvis med store grep.
  Mvh/ Tor-Chr. Mathiesen

 • Lawrence Henesey

  Congratulations to my ”old” boss. I am looking forward to changes.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.