Fotograf: Privat

Kategori: Utbildning

Hallå där, Fredrik Bylund!

Hallå där, Fredrik Bylund – lärare på sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium som införskaffat två bryggsimulatorer.

Vad är det för spännande pryl som ni har införskaffat?

– Det är två stycken fullskaliga bryggsimulatorer från Transas som vi erbjuder de som går sjöfartsutbildningen här på Härnösands gymnasium. Det är två simulatorer som ingår i samma nätverk. Så om en elev kör Emma Maersk in mot Göteborg kan en annan köra en kustbevakningsbåt och de två kan interagera med varandra.

Varför har ni införskaffat en sådan?

– Vi har som mål att i framtiden kunna erbjuda minst fartygsbefäl klass 7 till våra elever. Detta är ett första steg på vägen till det.

Vad tillför simulatorn till utbildningen då?

– Sedan tidigare har vi ett skolfartyg. Men om vi till exempel vill öva på mörkernavigering behöver vi inte gå ut klockan tre på natten längre. Det är bara att rulla ner persiennerna och köra när som helst. Sedan så kan vi också öva på till exempel radiokommunikation.

Vad säger eleverna?

– De har varit väldigt positiva nu det första halvåret då vi har använt den. Den är väldigt autentisk och verklighetstrogen.

Hur finansierades hela projektet?

– Det är Härnösands kommun som gått in med pengar och sponsrat projektet. De ansåg att det var viktigt att utveckla utbildningen. Vi är ju den sjöfartsutbildning som ligger längst norrut med ett täckningsområde som teoretiskt sträcker sig från Dalälven upp till Treriksröset. Men vi tar även in elever från hela Sverige.

Hur ser det ut med elevunderlaget?

– Just nu är elevkullarna mindre och vi har tappat en del. ”Det är lite svamp i skogen” som en kollega säger, något som dock drabbat många utbildningar. Men det är därför vi gör denna satsningen nu så vi kan erbjuda en schysst utbildning.

Kommentarer

 • Gustaf Mannheimer

  Varför utbilda fler svenska sjömän? Finns ju inga jobb kvar! De svenska båtarna är utflaggade och bemannade med låglönebesättning. Att läsa sjöfart på gymnasiet måste vara bland det dummaste man kan göra. Arbetsutsikterna är noll.

  Visst det kanske finns lite säsongsjobb på någon paragrafare. Men de flests som läser FBVII ska ju ändå bara bli kustbevakare, men 95% kommer ändå aldrig komma in på KBV-utbildningen utan har då kastat bort 6-12 månader på FBVII & MBVII helt i onödan…

  Nej, lägg istället ner alla sjöfartsgymnasier och minska antagningsplatserna i Kalmar och på Chalmers.

  • Anonymous

   Hej!
   Jag gick ut sjöfartsutbildningen i Härnösand i våras och kan meddela dig att 60% av eleverna i min klass jobbar eller studerar vidare inom sjöfart och resterande jobbar inom andra branscher.

 • anonym

  Helt rätt Gustaf.

 • Mr Anonym

  Bättre isåfall att utbilda sig i Norge som många ungdomar gör!
  Men framtiden är inte lika ljus där heller…..

 • Anonymous

  Det är inte bara Sverige som har vatten omkring sig.

 • Anonymous

  Fartygsbefäl klass 7 är väl en högskoleutbildning, knappast gymnasienivå. Fattar inte hur den ryms inom gymnasieutbildningen. vilken av högskolorna ska sköta examinering och kvalitetskontroll?

  • Anonymous

   Klass 7 är inte högskola. Knappt ens folkhögskolenivå.

 • anonym

  Bättre att utvilda sig till något som ger jobb.
  DVS ej sjöfart.

 • Anonymous

  Och ni som säger att det inte ger jobb? Vad grundar ni de på? Har ni hört det av nån som säger så eller? Så vitt jag vet så har alla mina bekanta som vill jobba till sjöss jobb.
  Vill man jobba så får man jobba.

 • Andreas Åsenholm

  …men hallå ? ! Vad har de för uppdrag? De ska väl utbilda lättmatroser och inte sjöbefäl, eller? Vad ska de ha en bryggsimulator till , vilken relevans har den för studenterna , för redarna? De tror väl inte på allvar att deras färdigutbildade studenter får navigera några fartyg?

 • David Lindgren

  Helt rätt. Sänk alla antagnigskrav på Chalmers och i Kalmar. Gör utbildningarna till lärlings utbildning. Man ska kunna lära sig att bli bland annat Sjökapten respektive Sjöingenjör. Betyg säger inte allt om en person. Man kan ha sky höga betyg män ändå vara som Costa Concordias skeppare. Lägg ner allt som har med betyg att göra. Och jag tycker att man ska göra personlighets test som inom försvarsmakten. En sjökapten eller en Sjöingenjör ska vara lämplig för arbetet.

  Hör av er om ni vill diskutera vidare med mig.

  • Mats Isaksson

   Ska antagningskraven sänkas måste även den teoretiska nivån sänkas på utbildningen. Ämnet matematik är nog den kurs som många studenter ser som mest problematisk. Ändå är det många nya studenter som har problem att räkna matematik på mellanstadienivå. De ska sedan konkurrera med utländska sjömän som inte fått prutat på kraven. Man tränar även upp analytisk förmåga med matematik, en förmåga som behövs för problemlösning.

  • Anonymous

   Ja, så kan det bli som i Norge, många maskinister har för dålig utbildning och måste gå massa kurser för att få segla med Manila behörighet. Det slipper vi svenskar som har en riktig utbildning…

   • David Lindgren

    Jag själv är inte kvalificerad för att söka en sådan utbildning. Men jag brinner för sjöfarten och blir hindrad för att man inte har rätt betyg. Jag skulle kunna ha väldigt dåliga betyg men ändå vara en väldigt flitig elev och senare en enastående Sjökapten/Sjöingenjör etc. Så betygen säger inte allt.

    Varför ska betygen förstöra min karriär?

  • Anonymous

   låt oss ta bort alla betyg, Jag vill bli läkare, lite praktiserande och trasslande så är jag säker på att jag kan jag bli en bra kirurg …

   • David Lindgren

    Förlåt mig men du verkar inte förstå. Jag menar att man ska kunna gå som lärling på en sjöfartshögskola för det är ju ändå en yrkesutbildning.

 • Anonymous

  Jag tycker att de otroligt bra att de förbereder elever för sjökaptensprogrammet!
  // fd elev vid sjöfartsutbildningen

 • Anonymous

  Kolla på Åland! Där kan man bli styrman vid gymnasienivå, motsvarande en svensk Klass5 behörighet. Varför har inte Sverige också samma system?

 • Lars Andersson

  Hej!
  Vi på Sjöfartstidningen tycker som alltid att det är roligt att så många är inne och kommenterar våra artiklar. Vi vill dock ännu en gång påminna alla om våra regler för kommentering. Vi vill särskilt uppmana alla att kommentera i en vänlig och civiliserad ton och att hålla sig till ämnet. Vi vill också påminna att vi läser samtliga kommentarer och förbehåller oss rätten (vilket vi gjort i nedanstående tråd) att ta bort de kommentarer som innehåller exempelvis personliga angrepp, rasistiska yttranden eller allmänt kränkande uttalanden.
  Självklart uppskattar vi också att ni som har tydliga åsikter om något skriver under dessa med ert eget namn och inte skriver anonymt.
  Med vänliga hälsningar
  Lars Andersson / tf redaktionschef Sjöfartstidningen

 • Egon Svensson.

  Varför spendera pengar pa en utbildning dar det inte kommer att finnas job for dom utbildade??

 • Jonas

  Håller helt med dig Egon!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.