Eva Mikkola-Karlström.

Fotograf: Therese Andersson

Kategori: Folk/företag

Hallå där, Eva Mikkola-Karlström

Hallå där Eva Mikkola-Karlström, en av arrangörerna till Sjöfartens dag på Åland som ägde rum digitalt den 27 maj. 

Hur stort var intresset?

– Det var ett stort intresse. Vi körde väldigt enkelt, live på Facebook. Det behövdes ingen registrering. Så det var väldigt enkelt för den som ville delta, och det går också att titta på seminarierna i efterhand.

Hur många var det som tittade?

Hittills har över 4.100 personer deltagit.

Vad stod på programmet?

– Det var bland annat fokus på nya fartyg. Vi hade Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, med. De bygger ju sin Aurora Botnia i Raumo. Även Dani Lindberg från Viking Line deltog och berättade om Viking Glory som de bygger i Kina. Spännande och inspirerande att höra dem.

– Vi hade även ett digitalt Mercy Ships Race. Det innebar att folk kunde springa eller gå där de råkade befinna sig, och det väckte stor uppmärksamhet. Vi har folk som har sprungit dels på Åland men också i Sverige, Ukraina och Singapore samt ombord på fartyg. Och företag och besättningar har utmanat varandra. Det var jätteroligt. Anmälningsavgiften var frivillig och går oavkortad till Mercy Ships och deras verksamhet.

Vad har ni fått för feedback på evenemanget?

– Folk verkar ha varit nöjda, så det är positivt. Men situationen är ju som den är med covid, så man får helt enkelt anpassa sig och göra det som går att göra och hoppas på någon sorts återgång till normalitet så småningom.

Ni planerar att genomföra en riktig Sjöfartens dag den 11 november. Vad har du för förväntningar på det?

– Ja, vi planerar för att det ska vara live i Mariehamn då om det går. Vi tittar i höst hur läget ser ut, därför har vi inte gått ut aktivt och tagit in anmälningar ännu. Folk vet ju hur situationen är och det är svårt att veta vad man kan, får och vågar göra.

– Jag hoppas ju att det går att genomföra och att även folk som bor långt borta vågar och kan komma hit så att vi får ett dynamiskt event så som vi är vana vid.

– Dessutom får alla redan nu reservera onsdag 11 maj 2022 för Mercy Ships Race live i Mariehamn och digitalt, samt torsdag 12 maj 2022 för Sjöfartens Dag live i Mariehamn.