Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik | Folk/företag

Hallå där, Erik Törnblom!

Hallå där, Erik Törnblom – som tog emot priset Ung Sjöfartsentreprenör 2016 på Sjöfartens Entreprenörsdag 16 i Göteborg den 23 maj för sin online-mjukvara Cargoplanner.

Vad är Cargoplanner?

– Om man ska skicka gods i containers och det är stor volym på godset kan det vara svårt att ge en bra estimering över hur många containers som egentligen går åt och vilken typ av containers som behövs. Idag sitter folk med papper och penna och ritar och spenderar allt från några timmar till några dagar, beroende på hur stor lista det är. Cargoplanner är en onlinebaserad mjukvara där man helt enkelt matar in storlek på gods och får ut en stuvningsplan, hur många containers som behövs och vilken typ av container som behövs. Dessutom är det oftast optimerat så att man minimerar antalet lastbärare, vilket sparar pengar och är bra för miljön. En av de största miljöbovarna är all luft som åker omkring bara i containers och trailers.

Hur långt har du kommit?

– Vi satte igång för två år sedan och blev klara med programvaran för något år sedan och har nu lyckats sälja ut den till ungefär 20 till 25 kunder.

Hur fick du idén?

– Det var min pappa som redan länge talat om att det behövs något sådant här. När jag blev klar med Chalmers för tre år sedan kände jag att nu kunde jag de tekniska bitarna för att kunna omsätta det till ett program.

Vad är det fina med Cargoplanner?

– Det är lätt använt, man kan stuva oversize-kollin vilket man inte kan med andra konkurrenter. Det är väldigt fin presentation med 3D-moduler så att man kan se hur resultatet ser ut.

Vilka typer av enheter hanterar programmet?

– Först och främst är det sjöcontainers, men även flak, open tops, och trailers. Sedan finns det en ny modul för att planera för lastrum på fartyg där man kan dra och släppa laster interaktivt i vilket lastrum man vill.

Kan användaren påverka resultatet?

– Det finns möjlighet att modifiera resultatet väldigt lätt i programmet. Man kan använda musen till att flytta runt lasten själv om man inte är nöjd med den ursprungliga stuvningsplanen.

Hur köper man programmet?

– Det är en abonnemangsavgift som man betalar per år för att få tillgång till det. Programmet är helt nätbaserat så det krävs inga installationer.

Vad kommer du att göra med de 50.000 kronor som du fått i pris?

– Jag kommer att omvandla enskilda firman till ett aktiebolag.