Fotograf: Marine Nationale

Kategori: Haveri | RoRo

Grande America har sjunkit i Biscaya

Grimaldi bekräftar att branden ombord på förlista Grande America uppstod i lasten.

Det var i söndags som en våldsam brand uppstod på rederiet Grimaldis conro-fartyg Grande America när fartyget befann sig i Biscayabukten cirka 140 sjömil från sydvästra Frankrike. Under timmarna efter att franska räddningstjänsten avbröt försöken att släcka branden fick fartyget alltmer slagsida för att slutligen sjunka.

Alla räddade

Besättningen på 26 personer och en passagerare kunde på måndagen räddas under besvärliga väderförhållanden av brittiska flottans HMS Argyll, som dirigerades till olycksplatsen. Några av personerna som befann sig ombord har fått vård men ingen ska ha blivit allvarligt skadad.

Uppstod i container

Grimaldi har bekräftat till FreightWaves.com att branden uppstod i en container på däck. Fartyget var på väg från Hamburg till Casablanca med en last av 363 containrar och ett antal fordon i fartygets roro-sektion.

Talespersonen på Grimaldi säger till FreightWaves att man fortfarande utreder lasten, dess värde och orsaken till branden och att man i nuläget inte misstänker misdeclaration. Italienskflaggade Grande America byggdes 1997, var 214 meter långt och 32 meter brett.