Fotograf: Stockholms Reparationsvarv

Kategori: Reparationsvarv | Ekonomi

Gotlandsrederi majoritetsägare i Stockholmsvarv

Rederi AB Gotland har förvärvat ytterligare aktier i Stockholms Reparationsvarv AB och blir därmed majoritetsägare i varvet på Beckholmen.

Redan förra året köpte Rederi AB Gotland 25 procent av aktierna i Stockholms Reparationsvarv AB. Då sa rederiets vd Håkan Johansson att de såg fördelar med att ha ett varv i närheten av sin verksamhet. Nu köper de ytterligare 37,5 procent – vilket gör Rederi AB Gotland till största ägare med 67,5 procent av aktierna.

– Vårt tidigare förvärv byggde på god kännedom om varvet. Det senaste året har en omfattande miljöcertifiering genomförts samtidigt som efterfrågan ökat, vilket stärkt vår tro på varvets framtid, säger Håkan Johansson i ett pressmeddelande.

”Ett kulturarv”

Varvet på Beckholmen i Stockholm har rötter långt bak i tiden – redan på 1850-talet startades ett reparationsvarv på platsen.

– Varvet på Beckholmen är av stor betydelse i flera avseenden. Det är en viktig resurs för rederier som är verksamma på östra sidan av Sverige, samtidigt är det ett unikt kulturarv som vi förvaltar, säger Jan Eric Nilsson, styrelseordförande i Stockholms Reparationsvarv AB.

Ny vd

Samtidigt som Rederi AB Gotland går in som majoritetsägare tar Staffan Röberg över som ny vd för Stockholms Reparationsvarv, efter avgående Erik Söderberg. Staffan Röberg är grundare till bolaget och äger de resterande 37,5 procent av aktierna.

– Varvet har tagit sig genom en lång utvecklingsfas som med framgång letts av avgående vd, Erik Söderberg. Det är en ära att få ta vid som VD och fortsätta utveckla varvet tillsammans med Rederi AB Gotland där samarbetet redan visat sig vara lyckosamt, inte minst genom den tillförda kompetensen i styrelsen, säger Staffan Röberg.

Kommentarer

 • Erik

  Hoppas verkligen det kan få finnas ett varv i Stockholm. Behövs i en sjöfartsstad med traditioner!! Heja Stockholm!

 • Lars Hultkvist

  Bra att det satsas på detta viktiga varv. Förhoppningsvis kommer samarbetet med Beckholmens dockförening och kulturfartygsverksamheten även i framtiden vara gott!

 • SE

  Bra kan dom även öka kompetensen på personalen är framtiden ljus. Bra för Östersjön och Stockholm

 • gerhard Rook

  skönt att har ett varv i Stockholm jag gratulera och önska framgång

 • Hycklare

  De kanske kan hjälpa MP’s ÅSA ROMSON att måla sin båt….

  • Albin

   Stockholms reparationsvarv använder inte giftfärger. så damen ifråga får vända sig .någon annanstans

   • picasso

    intressant. Vad använder de då för färger?

    • Anonymous

     Vattenfärger så klart. 😉

 • Anonymous

  Bra jobbat!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.