Fotograf: Pär-Henrik Sjöström/Privat

Kategori: Forskning | Miljö | Passagerarsjöfart

Germanica brandsäkrad av SP

Världens första metanoldrivna fartyg – Stena Germanica – kräver en del speciallösningar när hon brandsäkras.


Redan prenumerant? Logga in här


Prenumerera

DIGITAL

  • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
  • Sjöfartstidningens e-tidning
  • Tillgång till digitalt arkiv

 

Från 89 kr/månad

 

KOMPLETT

  • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
  • Sjöfartstidningens e-tidning
  • Tillgång till digitalt arkiv
  • Tidning i brevlådan 11 nr/år

Från 995 kr/år

Se alla erbjudanden.



Kommentarer

  • Maskinisten

    Förklara för oss dödliga vad är vitsen och vinsten med metanol drift om nu något sådan är bevisbart. Börja med bunkerpriset tack! Att den tål högre kompresion än bensin ja men sedan vad mera. att destillera fram etanol sprit kostar hur mycket energi per kubikmeter färdigt bränlse inkl överiga tillverkningss kostnader. Har motorn något gemensamt med Hesselman motorns två bränsle princip?

    • Adam Bergman

      Hej Maskinisten,
      Jag skrev en artikel i Sjöfartstidningen nummer 11/2014 om just metanol kontra LNG om du vill läsa lite närmare angående fördelar och nackdelar med metanol.
      Dock tror jag att du har nästan bättre koll än mig på detaljerna om hur förbränningen går till i en motor. Men som jag förstått det så används liknande motorer för lng och metanol – men lng kräver en större cylindervolym vilket till exempel gör en konvertering till lng dyrare än till metanol.
      Angående bunkerpriset så har Stena gjort beräkningar på att driftskostnaden för metanol, inräknat konvertering och 2012 års bränslepriser och utslaget över sex år, som visar att metanol är billigare än både marin gasolja, lng och skrubber. Men något dyrare än att fortsätta köra på vanlig tjockolja, såklart.
      Men det är värt att förtydliga att det är Stena och deras partners som gjort den uträkningen.

      Allt detta sammantaget har gjort att Stena valt att göra ett försök med metanol med förhoppningen om att det kan bli ett starkt alternativ i framtiden.

      Men om det blir lng, metanol eller skrubber som dominerar i framtiden – det återstår att se.

    • Anonymous

      Metanolen utvinns även från naturgas (precis som LNG) Naturgas riggar i Nordsjön är big business. En stor fördel är att rederiet får statligt stöd när dom tex bygger båt med LNG-drift (iaf är det så i Norge) Dessutom minskar straffbeloppet som måste betalas in till Nox-fonden. (Vet inte om vi har samma system i Sverige) Som maskinist är gasmotorn en dröm. Det är ett rent bränsle och och smörjoljan bibehåller en klar o genomskinlig färg. SMO separatorerna behöver man inte köra. (Därmed mindre sludge).
      Bergen engines gasmotor är en tändstiftmotor/ottomotor. Metanolen har en del fördelar jämfört med LNG. LNG kräver en dyr tanklösning, ofta en tank med dubbla ytterväggar där mellanrummet är vakumsatt plus att det är fyllt med perlit. (Cryo tillverkar sådana tankar)
      En stor fördel är att metanolen inte har samma naturliga avkokning som LNG. Kör du inte en gasmotor så kommer trycket i LNG-tanken att öka pga avkokningen. Till slut kommer tankvent ventilen att öppna och då släpps LNG ut i luften. Det är inte så många som tänker på att LNG är metangas som är en växthusgas som förtunnar ozonlagret. Det finns en problematik kring den typen av utsläpp vid LNG hantering. Därför tror jag att metanol är ett klockrent bränsle. Det kräver givetvis modifikationer på motorerna, mantlade rör med läckagesensorer och bränsletankar som kan inertas med N2 (dessutom utrustade med P/V ventiler). Bränsletanken måste även vara omsluten av en kofferdam som antingen inertas eller fylls med vatten.

      • Blivande maskinist

        Går de inte återvinna avkoket på nåtvis för driften? Bara släppa de rätt ut känns som slöseri med resurser

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.