Produktionen av biogas ska öka, meddelar Gasum.

Fotograf: Gasum

Kategori: Miljö

Gasum ökar produktionen av biogas

Det finskägda energibolaget Gasum planerar att producera fyra TWh biogas för marknaden före år 2025.

Förnybar biogas inom sjö- och vägtransporter är en viktig del för att minska utsläppen av koldioxid. Det finska statliga energibolaget Gasum siktar på att förbättra tillgängligheten av biogas genom att öka biogasproduktionen och anskaffningen till 4 TWh före 2025, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Enligt Gasum kommer det att göra det möjligt att uppnå en kumulativ utsläppsminskning på en miljon ton koldioxid. 

Minskning av utsläpp

Gasum har också målsättningen att minska utsläppen inom produktionskedjorna för flytande naturgas (LNG) och biogas med en procent per år inom sin egen verksamhet.

– Ansvar är centralt i Gasums strategi. Tillsammans med våra partners och kunder utvecklar vi ständigt nya sätt att minska utsläppen. Under de senaste åren har vi ökat tillgängligheten för gas inom väg- och sjötransporter och till industrin, samt att vi har hjälpt våra kunder att minska sina egna koldioxidutsläpp. Gas är ett kostnadseffektivt alternativ för att uppnå utsläppsminskningar, säger Gasums vd Johanna Lamminena, i pressmeddelandet.

Planerar att bygga nya anläggningar

Enligt Gasum ska produktionskapaciteten och tillgängligheten för biogas ökas genom att bygga nya anläggningar och öka anskaffningen av biogas från partneroperatörers produktionsanläggningar.

Gasum har nu nio biogasanläggningar i Finland och sex i Sverige. Man håller även på att bygga en gödselbaserad biogasanläggning i industriell skala i Götene. Denna anläggning planeras att färdigställas i början av 2023. Dessutom planerar företaget att bygga biogasanläggningar i Borlänge och Kalmar Län i Sverige och i Uleåborg i Finland.