Galaxy vid sista avgången från Åbo den 11 september 2022.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Färjetrafik

Fortsatt återhämtning för Tallink Grupp

Nära 5,5 miljoner passagerare reste med Tallinks fartyg förra året. Det är en betydande ökning jämfört med året före.

När Tallink Grupp nyligen redovisade sin passagerar- och fraktstatistik för fjärde kvartalet 2022 visade rederiet flera positiva resultat jämfört med föregående år. Detta trots globala ekonomiska och säkerhetsmässiga utmaningar, och trots att sex av Tallink Grupps fartyg varit uthyrda under slutet av året, uppger rederiet i ett pressmeddelande.

Under helåret 2022 reste totalt 5.462.085 passagerare på alla bolagets linjer, vilket är en ökning med 84,4 procent jämfört med helåret 2021.

Jämfört med före pandemin har siffrorna dock inte återhämtat sig än. 2019 reste totalt 9,8 miljoner passagerare med rederiets fartyg.

Nöjda med resultatet

– Vi har inte sett passagerarsiffror överstiga 4 miljoner under de senaste två åren, så även om de 5,5 miljoner som transporterades 2022 fortfarande inte går att jämföra med antalet före covid, så är vi mycket nöjda med resultatet för 2022. Med sex fartyg mindre i ordinarie verksamhet under årets sista kvartal, på grund av charteravtal och viktigt stöd under kriget, är detta resultat så nära maximalt som kunde ha uppnåtts under året då covid avtog men ännu värre geopolitiska kriser uppstod, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp, i pressmeddelandet.

Sverige–Finland ökade mest

Den största ökningen under 2022 var mellan Finland och Sverige med en ökning på 96 procent jämfört med året före. Trafiken mellan Estland och Sverige ökade med 93,4 procent jämfört med 2021 och trafiken mellan Estland och Finland ökade med 76,9 procent. 

Antalet passagerarfordon som transporterades totalt på Tallink Grupps linjer under 2022 ökade med 36,1 procent jämfört med föregående år, och antalet lastenheter ökade med 11 procent.

Det enda som enligt rederiet minskade under 2022 är fraktmängden som transporterats mellan Finland och Sverige. Enligt rederiet beror detta på att Galaxy chartrats ut vilket lett till minskad lastkapacitet på linjen Stockholm–Åbo.

Stolt över kollegorna

Nu ser vd Paavo Nõgene framåt mot 2023.

– Vi får se vad 2023 har att ge oss, men jag hoppas mest av allt på fred. Jag är tacksam och stolt över alla kollegor och andra som just nu gör sin del antingen ombord på våra bostadsfartyg eller någon annanstans för att hjälpa de som drabbats av utmaningar i samband med kriget. Vårt stöd finns där och kommer att fortsätta finnas där även under 2023 för dem som mest behöver det, säger han i pressmeddelandet.