SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Fotograf: Floatel

Kategori: Offshore

Nej till Floatels och Prosafes fusion

Floatel Internationals samgående med Prosafe har stött på motstånd. Både den engelska och den norska konkurrensmyndigheten har sagt nej.

Nedgången i oljemarknaden har medfört att de två företagen som tillverkar och tillhandahåller bostadsriggar behöver gå samman. I november meddelade dock både Konkurrenstillsynet i Norge och Competition Market Authority i London att de inte godkänner Floatel Internationals och Prosafes avsiktsförklaring om att gå ihop som likvärdiga parter.

Överklagar

Floatels vd Peter Jacobsson säger till Sjöfartstidningen att parterna har skickat in ett överklagande.

– Marknaden har ju varit dålig de sista åren så alla våra aktieägare och långivare är positiva till det här, det är bara myndigheterna som inte är lika positiva. Vi tycker det är lite märkligt. 

När kan ni få svar på överklagandet?

– Det kan faktiskt dröja ända fram till mars innan vi får besked. 

Vad händer om ni får nej igen?

– Då kan det ju bli ytterligare en process som kan fördröja det ännu mer. Vi har försökt få ett ja på premisserna att vi skulle slippa ta till konkurrenseftergifter och sälja riggar. Blir det ett slutligt nej får vi överväga att sälja någon rigg. Men vi hoppas på att få det godkänt i den här omgången.

Vilket förtag ska hålla det nya oljefältet Johan Sverdrup med hotellrigg?

– Både vi och Prosafe lade anbud på det fältet och Prosafe fick det. Men det gällde ju bara utvinningsfasen som är över nu. Det uppdraget avslutades för något halvår sedan.

Behövs det inga bostadsriggar när produktionen är igång?

– Nej, då klarar de sig med bäddarna på oljeriggen.