Kategori: Offshore

Floatel beställer fjärde rigg för 2,1 miljarder

Det intentionsavtal som Floatel International skrev med Keppel Fels i slutet av mars i år, har nu övergått till ett nybyggnadskontrakt värt USD 315 miljoner, drygt 2,1 miljarder svenska kronor.

Detta blir Floatels fjärde bostads- och servicerigg och den kommer att byggas efter samma design som den första, Floatel Superior som levererades 2010. Riggen får kapacitet för 440 personer, stor däcksyta för last med två kranar och byggs för att kunna operera worldwide inklusive den norska sektorn. Leverans sker tidigt 2015.

Floatel Superior och Floatel Reliance, som också levererades av 2010, har chartrats av Statoil för den norska sektorn och Petrobras för operation utanför Brasilien. Floatel Victory som levereras under fjärde kvartalet nästa år har säkrat charter för Chevron USA som skall sätta in riggen på Jack St Malo-fältet i Mexikanska golfen och för BP på den brittiska kontinentalsockeln. 

Floatel är ett huvudsakligen singaporeanskt-amerikanskt bolag, där också Keppel FELS är delägare, med Bermuda som säte. Huvudkontoret ligger i Mölndal söder om Göteborg. Antalet anställda uppgår till runt 230. Sedan första beställningen 2007 har Floatel beställt riggar för totalt cirka USD 1,1 miljarder.

– Vi finns här eftersom vi bor här och vill vara här men vi säljer svenskheten och det svenska tänket. Vi håller vad vi lovar och kommer i tid. Det är tillit vi säljer, sade vd Peter Jacobsson i våras till Sjöfartstidningen.