Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Offshore | Fartygsaffärer

Floatel beställer femte rigg

Floatel International har beställt bolagets femte rigg vid varvet Keppel FELS i Singapore. Leveransen är beräknad till december 2015.

– Vi har jobbat på det här ganska länge tillsammans med våra ägare, meningen var att vi skulle beställt tidigare, säger Peter Jacobsson, vd på Floatel.

Den halvt nedsänkbara bostadsplattformen blir ett systerfartyg till Floatel Victory som ska levereras i november. Värdet på beställningen uppges vara USD 280 miljoner. Riggen är av Keppels design SSAU 5000NG, den har DP3 och kapacitet för 500 personer i en- och tvåmanshytter. Plattformen byggs för att kunna verka i svåra väderförhållanden nära andra riggar och offshore-installationer.

Både Floatel Victory och företagets fjärde rigg, som ska levereras i januari 2015, Endurance, har enligt vd Peter Jacobsson sysselsättning direkt när de levereras.

– Vi har inget kontrakt klart för den nya riggen men marknaden ser bra ut, vi har många leads.

Oklar finansiering

Floatel grundades 2006 med målsättningen att erbjuda den globala offshore-marknaden moderna bostadsplattformar. I våras sökte bolaget finansiering på börsen i Oslo men misslyckades för att Floatel inte ansåg sig få det pris man ville ha för sina aktier.

Vd Peter Jacobsson sa då att den externa finansieringen skulle användas till slutfinansiering av den fjärde riggen, Floatel Endurance och för övrig expansion.

– Att vi inte genomförde listningen på börsen ändrar inte vårt affärs-case. Nu sitter vi här och ska finansiera den fjärde och femte riggen och då finns det tre varianter. Antingen så skjuter aktieägarna till kapital eller så hittar vi en stark industriell partner eller så går vi till börsen.

Vilket av de tre alternativen det till slut blir är enligt Peter Jacobsson inte klart ännu.

– Våra aktieägare känner sig komfortabla med den här beställningen. De ser att vi har en bra orderbok på USD 800 mijoner och tror på marknaden och våra riggar.

Upptaget varv

Eftersom Keppel är både storägare i Floatel och ägare till varvet som bygger bolagets plattformar skulle den konspiratoriskt lagde kunna föreställa sig att bolaget låter Floatel beställa riggar för att varvet ska ha något att göra.

– Nej, det här är ett ganska busy varv. Dessutom hade vi i managementet och vår andra storägare, en amerikansk fond som äger över 42 procent, inte varit intresserade av det. Det är rätt bra att ha den kontrollen, med en annan storägare.

Floatel har idag 45 anställda på kontoret i Mölndal och håller just nu på med rekryteringen till sin tredje plattform.

– Jag räknar med att vi kommer att vara 320 anställda vid årsskiftet.