Stipendiaten Nicklas Karlsson och Britta Patriksson, HR-direktör på The Swedish Club och jurymedlem i Stiftelsen för kreativa krafter inom svensk sjöfart.

Fotograf: Nautiska föreningen

Kategori: Folk/företag

Fick stipendium för bränslesparande system

Entreprenören Nicklas Karlsson tilldelas årets stipendium från Stiftelsen för kreativa krafter inom svensk sjöfart.

Vid Nautiska föreningens årsmöte i veckan delades årets stipendium från Stiftelsen för kreativa krafter inom svensk sjöfart ut. Mottagare var Nicklas Karlsson som grundat företaget Lean Marine (idag uppköpt av Yara Marine). Juryns motivering lyder: 

”2022 års stipendium går till en kandidat som har visat att med mycket hårt arbete, höga ambitioner, stor kompetens och mod vågade starta ett företag med visionen om att ta fram ett system för bränslebesparing. För att kunna förverkliga detta så blev starten att utveckla egen kontrollsystemhårdvara och mjukvara. De var före sin tid med denna teknik och succén blev stor. Idag används deras system på över 250 fartyg som genom detta minskar sin bunkerförbrukning avsevärt.”

Stipendiet instiftades vid millennieskiftet av Folke Patriksson, grundare av rederiet Nordsjöfrakt som sedan blev Transatlantic. Han ville uppmuntra kreativa krafter inom sjöfarten. Det har tidigare delats ut på Världssjöfartens dag men sedan 2021 delas det ut på Nautiska föreningens årsmöte. Förra årets stipendiat var Lena Göthberg.

Priset är diplom, blommor och 20.000 kronor.