Patria och Skagern i väntan på Rivöfjorden under torsdagen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Haveri

Farleden är öppnad igen

Farleden på Göta älv öppnades återigen under fredagsmorgonen efter kaoset med den misslyckade sprängningen av Göta älvbrons fundament. Första fartyget passerade platsen strax efter klockan 10.00.

Det var under natten mellan måndag och tisdag i förra veckan som ett av fundamenten till Göta älvbron skulle rivas genom sprängning, men något gick fel i arbetet som gjorde att både odetonerat sprängmedel och delar av fundamentet hamnande i farleden, vilket Sjöfartstidningen kunde berätta om under tisdagen.

Händelsen gjorde att Sjöfartsverket beslutade att förlänga den avstängning av farleden som planerats under 46.

Under torsdagen och natten till fredagen genomfördes en omfattande kontroll av farleden och klockan 09.00 under fredagen togs beslutet att öppna för trafik igen.

– Det gjordes en sjömätning igår kväll (torsdag) och det resultatet kunde vi gå på i morse och se att allt såg bra ut, helt enkelt att det var en säker farled, säger Charlotta Segerström, chef för lotsområde Vänern på Sjöfartsverket som fattade det formella beslutet om öppningen.

Beslutet drog ut på tiden

Planen var initialt att öppna farleden under torsdagen, men arbetena med att röja i farleden drog ut på tiden.

– De jobbade med det ända fram till i går kväll (torsdag) och sedan tar skanningen en stund att bearbeta, säger Charlotta Segerström.

Farleden kontrollerades genom två olika metoder, dels genom så kallad ramning där ett mindre fartyg kör i farleden med en stålbalk monterad undertill som då inte får stöta emot något, men också genom 3D-skanning.

– Man gjorde mätningen med båda metoderna för att säkerställa farleden och kunna göra en samlad bedömning av de risker som fanns, säger hon.

Fem fartyg på väg

Fem fartyg har legat på Rivöfjorden i väntan på öppningen där alla kunde påbörja resan uppåt i älven under fredagsförmiddagen. Först ut var Patria med Lidköping som destination, därefter följde Hanne som också ska till Lidköping, sedan Tidan, Skagern och så det ryskflaggade fartyget STK-1007.

Mycket arbete med att spränga bort de sista fundamenten vid Göta älvbron återstår. Enligt ursprungsplanen skulle farleden stängas av även under vecka 48, men det är nu framflyttat.

– Den avlysningen är hävd och kommer att läggas vid ett senare tillfälle. Man tittar på olika alternativ där, men inget är bestämt. Projektet kommer att komma tillbaka till oss efter att de gjort sin utvärdering, säger Charlotta Segerström.